Dostupni linkovi

Aktivisti Grinpisa se popeli na sedište EU uoči samita o klimatskim promenama


Oko 30 aktivista u crvenoj odeći i s opremom za penjanje stajalo je na skelama uz zgradu Europa
Oko 30 aktivista u crvenoj odeći i s opremom za penjanje stajalo je na skelama uz zgradu Europa

Ekološki aktivisti iz međunarodne grupe Grinpis danas su se popeli na novo sedište Evropske unije u Briselu i razvili ogroman transparent kojim upozoravaju na ugroženost klime, nekoliko sati pre samita lidera EU o borbi protiv globalnog zagrevanja.

Oko 30 aktivista u crvenoj odeći i s opremom za penjanje stajalo je na skelama uz zgradu Europa, dok se policija okupila ispod njih, a helikopter kružio iznad.

Novinar Asošiejted presa javio je da je privedeno oko 20 aktivista koji su bili na zemlji.

Članovi Grinpisa uspeli su da se popnu na zgradu preko merdevina starog vatrogasnog kamiona i imaju dovoljno hrane za dva dana, rekao je portparol grupe Mark Bredi.

Lideri EU će na samitu razmatrati načine za eliminisanje ugljenika iz Unije do 2050. godine.

Siromašnije, od uglja zavisne članice Unije, strahuju da bi mogle da budu teško pogođene transformacijom energetskih resursa.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče je predstavila novi "Evropski zeleni dogovor", paket mera za podsticanje efikasne upotrebe resursa, koji predviđa oko 100 milijardi evra pomoći članicama EU koje se oslanjaju na fosilna goriva, kako bi prešle na izvore s manjom emisijom štetnih gasova.

Na dvodnevnom samitu lideri EU će diskutovati i o dugoročnim budžetskim planovima, evru i Bregzitu, posle rezultata današnjih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG