Dostupni linkovi

Rektor UK: Odluka o kazni za profesore osuđene u aferi 'Indeks' nakon pravosnažne presude


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Univerzitet u Kragujevcu (UK) će o kazni za profesore osuđene u aferi „Indeks“, odlučiti nakon pravosnažne presude, rekao je za Radio Slobodna Evropa rektor tog Univerziteta Nenad Filipović dodavši da se za sada neće preduzimati nikakve akademske mere.

Profesori su prvostepenom presudom osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od dve do osam godina zbog prodaje ispita i diploma u korupcionaškoj aferi otkrivenoj 2007. godine na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Viši sud u Smederevu izrekao je, nakon suđenja koje je trajalo duže od decenije, prvostepene presude za 16 optuženih, od kojih je 12 profesora, osudivši ih na ukupno 61 godinu zatvora.

Rektor profesor doktor Nenad Filipović, rekao je za RSE da u toj obrazovnoj instituciji nema mesta ni za koga ko se bavi koruptivnim aktivnostima i da će to pravilo važiti i za profesore koji budu pravosnažno osuđeni za korupciju.

„Univerzitet ne može da reaguje nikako pre pravosnažne presude. Tek po pravosnažnom okončanju postupka, prema osuđenim licima ćemo primeniti najrigoroznije mere što podrazumeva i isključenje iz akademske zajednice“, rekao je Filipović.

Profesori, studenti i osoblje kragujevačkog, niškog i beogradskog Pravnog fakulteta tada su optuženi za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje, pošto je bivša stražarka, potom upravnica ženskog dela zatvora u Požarevcu priznala da je kupila šest ispita da ne bi izgubila posao.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

Filipović je naglasio da je interes Univerziteta da sudski postupak koji traje duže od 10 godina, bude okončan što pre, jer je, kako je rekao, taj slučaj veoma negativno uticao pre svega na Pravni fakultet u Kragujevcu, ali i u celini na Univerziteta u tom gradu.

XS
SM
MD
LG