Dostupni linkovi

Danska policija uhapsila 20 osoba zbog mogućih napada


Vjetrenjače u blizini Kopenhagena, ilustrativna fotografija
Vjetrenjače u blizini Kopenhagena, ilustrativna fotografija

Danska policija uhapsila je u nizu racija širom zemlje, oko dvadesetak osoba koje se sumnjiče za umiješanost u navodne terorističke aktivnosti, saopštile su vlasti te zemlje u srijedu, prenosi AP agencija.

Flemming Drejer, operativni šef danske sigurnosne i obavještajne službe, rekao je da su osumnjičeni "vođeni militantnim, islamističkim motivom".

Glavni inspektor policije Kopenhagena Joergen Bergen Skov rekao je da će neki od njih biti optuženi na osnovu danskog zakona o terorizmu u četvrtak iza zatvorenih vrata.

"Neki su nabavili stvari za izradu eksploziva te su pokušali nabaviti oružje", rekao je Bergen Skov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa domaćom obavještajnom službom.

Drejer, šef obavještajne službe, rekao je da uhićenja neće izmijeniti dansku procjenu prijetnje terorizmom, koja "i dalje ostaje ozbiljna".

"Sa velikom ozbiljnošću gledamo na slučaj poput ovog, jer nažalost potvrđuje da u Danskoj postoje ljudi koji imaju namjeru i sposobnost počiniti napade", rekao je Drejer.

Bergen Skov rekao je da je policija pretresla oko 20 adresa u Danskoj i da je uključeno šest policijskih odjela širom zemlje. Racije i uhićenja koordinirala je policija u Kopenhagenu.

"Važno je naglasiti da smo priveli sve one koje smo tražili", rekao je Bergen Skov, prenosi Reuters.

Posljednji teroristički napad u Danskoj desio se 2015. godine kada su dvije osobe ubijene a šest policijskih službenika ranjeno.

XS
SM
MD
LG