Dostupni linkovi

Dionice saudijskog Aramca porasle za deset posto


Postrojenje naftne kompanije Aramco u blizini Rijada
Postrojenje naftne kompanije Aramco u blizini Rijada

Dionice naftne kompanija Saudijske Arabije, Aramco, porasle su za deset posto na na berzi u srijedu, čime je ova kompanija nadmašila američkog tehnološkog giganta Apple kao najveću kompaniju na svijetu koja se nalazi na tržištu.

Ovim porastom dionica i sama vrijednost kompanije skočila je na više od hiljadu i osamsto milijardi američkih dolara.

Trgovanje na saudijskoj Tadawul berzi usljedilo je nakon ogromne početne javne ponude od 25,6 milijardi dolara koja je postavila rekord kao najveća ikada u historiji, pretekavši i kinesku kompaniju Alibaba sa ponudom od 25 miliardi dolara iz 2014. godine.

Aramco koji se nalazi u vlasništvu Saudijske Arabije, prodao je 1,5 posto udjela u kompaniji, cijeneći svoje dionice na 8,53 dolara prije izlaska na tržište.

Ova kompanija ima veću vrijednost od prvih pet najvećih naftnih kompanija koje dolaze iza nje kombinirano, odnosno Exxon Mobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron i BP-a.

Međutim, međunarodni investitori su uplašeni zbog geopolitičkih rizika koji se dovode u vezu sa Aramcom, kao i politike prestolnasljednika princa Mohammeda bin Salmana nakon ubistva saudijskog novinara Jamapa Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Turskoj prošle godine.

Umjesto međunarodnog plasmana, Aramco prodaje svoje dionice lokalno, investitorima koji su većinom saudijski državljani te jedan posto institucionalnim investitorima, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG