Dostupni linkovi

Radnici Pošte: Suspenzije za deo zaposlenih zbog obustave rada


Po podacima Pošte objavljenim u utorak, isplata penzija na šalterima pošta se obavljala u 1.446 pošta u Srbiji
Po podacima Pošte objavljenim u utorak, isplata penzija na šalterima pošta se obavljala u 1.446 pošta u Srbiji

Samostalni sindikat poštanskih radnika saopštio je da su u sredu ujutru uručene suspenzije za više od 200 zaposlenih iz Sombora, Zrenjanina i Novog Sada koji su obustavili rad tražeći povećanje plata.

U saopštenju se navodi i da je Samostali samostalni sindikat poštanskih spreman da zajedno sa drugim organizacijama koje zastupaju i podržavaju zaposlene Pošte Srbije u obustavi rada "u što skorije vreme preduzme mere otpora nasilju koje sprovodi poslovodstvo" tog javnog preduzeća. "Nikakve pretnje i suspenzije nas ne smeju pokolebati u našoj borbi za zaradu iole dostojnu pristojnog preživljavanja", piše u saopštenju, a prenosi Beta.

"Koliki je pritisak na zaposlene da počnu sa radom najbolje govori primer od jutros kada je naš kolega Marko Božić iz pošte Kraljevo isekao vene u znak protesta protiv terora koji se sprovodi nad zaposlenima u obustavi", naveo je Samostalni sindikat poštanskih radnika.

Vladimir Đokić, jedan od radnika pošte rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nakon propalih pregovora sa Vladom Srbije, nisu dobijali nove ponude za razgovore.

„Nekoliko hiljada radnika je u obustavi i dalje, i pored svih pritisaka koji se od juče dešavaju. Juče su svi upravnici dobili naređenje da daju napismeno radne naloge radnicima koji su u obustavi, i gde su se pozvali na stav kolektivnog ugovora u kojem se navodi da svi radni nalozi moraju biti izvršeni. Svima koji su odbili te radne naloge spremaju se rešenja o suspenzijama. Prema mojim informacijama oko 200 suspenzija je već podeljeno“, kaže Đokić.

Podsetio je i da se zahtevi radnika Pošte nisu promenili od marta ove godine, od kojih je glavni povećanje zarada, posebno za one se nižim platama. Ističe da je zahtev da povećanje ne bude procentualno, već novčano, kao i da radnicima plate nisu povećavane 17 godina.

„Ako neko ima 35.000 dinara platu, njemu je povećanje od 13 odsto po modelu koji je Vlada predložila manje nego onom koji ima platu 80.000 ili 90.000 dinara, a koji bi dobio povećanje od 6 odsto“, ističe Đokić.

Dodaje i da su radnici u obustavi spremni za nastavak dijaloga i da očekuju ponudu koja će biti „malo bolja“, kao i da se prestane sa suspenzijama.

Javno preduzeće Pošta Srbije najavilo je da, uprkos obustavi, dostava penzija na kućne adrese 190.000 penzionera počinje danas i trajaće narednih pet dana.

Uprava tog preduzeća proglasila je nezakonitom obustavu rada koju je deo zaposlenih počeo 2. decembra, i, kako navodi, nastoji da uspostavi neometan proces rada.

Po podacima Pošte objavljenim u utorak, isplata penzija na šalterima pošta se obavljala u 1.446 pošta u Srbiji, a isplaćeno je više od 103.000 penzija.

Kažu da u samo 90 od ukupno 1.536 pošta u Srbiji nije uspostavljen zakonski minimum procesa rada.

XS
SM
MD
LG