Dostupni linkovi

Bivši meksički ministar optužen za pomaganje šverca droge


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Henaro Garsija Luna, meksički ministar javne bezbednosti od 2006. do 2012, optužen je u Njujorku za primanje više miliona dolara mita od narko-kartela Sinaloa da bi kriminalcima omogućio da nekažnjeno deluju u Meksiku.

Luna (51), koji živi na Floridi, optužen je pred federalnim sudom u Bruklinu po tri tačke za zaveru za šverc kokaina i davanje lažnog iskaza, navedeno je u saopštenju.

Njega su uhapsili u Dalasu, a tužilaštvo je navelo da će tražiti da bude prebačen u Njujork.

Tužilac Ričard Donohju je izjavio da je Luna primio milione dolara od nekadašnjeg šefa kartela Sinaloa Hoakina Gusmana, zvanog El Čapo. To se dešavalo dok je Luna "kontrolisao meksičku federalnu policiju i bio odgovoran za obezbeđivanje javne sigurnosti u Meksiku", naveo je tužilac.

"Hapšenje pokazuje našu odlučnost da privedemo pravdi one koji pomažu kartelima u nanošenju razorne štete SAD i Meksiku, nezavisno od položaja na kojima su bili dok su činili zločine", rekao je Donohju.

Navedeno je da je Luna od 2001. do 2012, u vreme kada je zauzimao visoke funkcije vezane za policiju u meksičkoj vladi, uzeo više miliona dolara mita.

Kako se navodi, Luna je od 2001. do 2005. bio na čelu Federalne istražne agencije, dok je od 2006. do 2012. bio ministar za javnu bezbednost pod čijom kontrolom je federalna policija Meksika.

Prema navodima tužilaštva, zahvaljujući podmićivanju Lune, kartel Sinaloa je neometano mogao da šalje tone kokaina i drugih narkotika u SAD, istovremeno dobijajući poverljive policijske podatke o istragama i informacije o rivalskim kartelima.

Lunini advokati nisu komentarisali.

Henaro Garsija Luna je svojevremeno smatran moćnim saveznikom Amerikanaca u pokušajima da se meksički karteli spreče u snabdevanju američkog crnog tržišta kokainom i drugim drogama, ali je i pre bio pod sumnjom za primanje mita.

Nekadašnji pripadnik kartela Hesus Sambada je 2018. na suđenju Hoakinu Gusmanu svedočio da je lično i u tajnosti Luni predao najmanje šest miliona dolara u ime svog starijeg brata Ismaela, jednog od šefova Sinaloe.

Prema rečima Sambade, novac je predat na dva sastanka u restoranu u Meksiku u periodu od početka 2005. do kraja 2007, prenosi Beta pozivajući se na AP.

XS
SM
MD
LG