Dostupni linkovi

Borovac: Postignut uspjeh u zaštiti ljudskih prava u BiH


Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava BiH
Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava BiH

Bosna i Hercegovina je, prema ocjeni Ministarstva za ljudska prava, napredovala kada je u pitanju stanje u ovoj oblasti, no preporuke Komiteta za ljudska prava UN i dalje ukazuju na probleme koje zemlja ima već decenijama.

Diskriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti, nemogućnost biranja, odnos prema najugroženijim kategorijama stanovništva, sve su to problemi koje Bosna i Hercegovina mora riješiti ukoliko želi biti dijelom Evropske unije. Ipak, ministrica Semiha Borovac smatra kako je napredak vidljiv.

„Možemo da kažemo da smo nakon podnošenja trećeg izvještaja zadovoljni, kako je to ocijenjeno od strane Komiteta za ljudska prava, sve zemlje članice su bez rezerve podržale ovaj izvještaj. Komitet je uputio 207 preporuka na koje organi vlasti u Bosni i Hercegovini treba da odgovore“, kazala je Borovac.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava ocijenio je kako su ona za Bosnu i Hercegovinu jako važan segment, jer od 14 preporuka koje je u svom Mišljenju o aplikaciji za članstvo dala Evropska komisija veliki dio se odnosi upravo na oblast ljudskih prava.

„Imate kompleksna pitanja poput presude Sejdić - Finci koja predstavlja značajno kršenje ljudskih prava i ne može se riješiti brzo. Ali ima puno pitanja koja se mogu sada rješavati prije nego se dotaknete ustavnih pitanja, kakva su proceduralna pitanja, konkurentsko vijeće itd“ , kazao je Satler.

Podsjetio je i na slučaj Pazarić, ocijenivši to očiglednim primjerom kršenja bazičnih ljudskih prava, i to osoba koje su među najslabijim kategorijama – djece sa poteškoćama.

XS
SM
MD
LG