Dostupni linkovi

Crna Gora izdvaja 155 miliona evra za spas Montenegro Airlinesa


Aerodrom u Podgorici, ilustracija
Aerodrom u Podgorici, ilustracija

Vlada Crne Gore odlučila je da nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines spasi tako što će u narednih šest godina iz budžeta izdvojiti 155 miliona evra.

Prema poslednjim informacijama koje je saopštio premijer Duško Marković, Montenegro Airlines duguje više od 80 miliona evra.

Predloženim zakonom, koji je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila po skraćenom postupku, predviđaju se dokapitalizacija nacionalne aviokompanije ulaganjem 155 miliona evra u narednih šest godina i to za pokrivanje njenih dospelih obaveza prema poveriocima i investicije u razvoj.

U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona evra neto za kupovinu novih aviona.

Kako se navodi u saopštenju, Montenegro Airlines godišnje prihoduje oko 70 miliona evra, ove godine je prevezao više od 660 hiljada putnika čime, pored direktnog prihoda, ostvaruje veliki pozitivan uticaj na celokupnu ekonomiju.

„Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije doveli bi do niza kumulativnih negativnih efekata po celu nacionalnu ekonomiju, te brojnih direktnih negativnih posljedica među kojima su gubitak 33,7 miliona evra otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima,“ navodi se u saopštenju Vlade.

Iz crnogorske Vlade su nekoliko puta saopštili da državna pomoć kompaniji neće biti smetnja za otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima sa EU – konkurencije, kojeg Crna Gora još nije otvorila.

XS
SM
MD
LG