Dostupni linkovi

Migranti iz 'Vučjaka' na putu prema Sarajevu


Premještanje migranata iz 'Vučjaka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Premještanje migranata iz 'Vučjaka'

Kako javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa (RSE), iz kampa "Vučjak" kod Bihaća migranti su ušli u sedam autobusa i, nakon nekoliko sati, zaputili se prema Sarajevu. Planirano je da se svi migranti iz "Vučjaka" u utorak budu prevezeni u privremeni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva.

Sve protiče bez incidenata, a niko nije pružao otpor zbog odlaska iz "Vučjaka". Policijske snage su raspoređene unutar kampa.

Kako je za Radio Slobodna Evropa izjavio Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća, sve aktivnosti premještanja su protekle bez problema.

"Migranti su našu jučerašnju poruku prihvatili odgovorno i ozbiljno. Prihvatili su odlazak, jer su vidjeli da je stanje na Vučjaku loše i nije uslovno za njihov boravak. Danas sam i sretan da je sve proteklo bez problema. Osjetili smo njihovu zahvalnost za sve ono što smo mi pružali mjesecima. Na ovaj način i oni su se nama odužili", kazao je Midžić.

Migranti u iščekivanju premještanja iz 'Vučjaka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Iako je za utorak bilo najavljeno i da će biti razmontirani šatori u kojima su migranti boravili, dopsinica RSE javlja da se to ipak neće dogoditi. Naime, na terenu nema dovoljno ljudi, tako da je odgođeno do srijede. Predsjednik Vlade Unsko-Sanskog kantona Mustafa Ružnić nije želio dati izjavu, a za sutra je najavio konferenciju za novinare.

U ponedjeljak (9. decembar) su minibusevi dovozili migrante iz Bihaća u "Vučjak", kako bi svi bili izmješteni za u Ušivak.

Kroz "Vučjak" je prošlo oko 15.000 migranta, a u kampu je u utorak bilo između 350 i 400 migranata, što je znatno manje od uobičajenog broja, jer su mnogi kamp napustili tokom noći, kako bi izbjegli premještanje u Ušivak, navode u Crvenom krstu Grada Bihaća.

U aktivnosti oko izmiještanja migranata bilo je uključeno oko stotinu policijskih službenika, a angažovane su i medicinske ekipe.

"Bili smo spremni i na to, ako se nešto desi, da možemo reagirati. Bilo je sedam pregleda. Uglavnom je to skabijes, neki enterokolitis ili respiratorna oboljenja", kazala je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Prema podacima policije, na području Unsko-sanskog kantona boravilo je oko 5.000 migranata koji pokušavaju dalje preko Hrvatske doći do drugih zemalja Evropske unije.

Posljednje pripreme za dolazak migranata u kasarnu Blažuj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Kroz prihvatni kamp "Vučjak" u proteklih pola godine prošlo je više od 15.000 izbjeglica i migranata. O njihovim potrebama su brigu vodili jedino volonteri bihaćkog i Kantonalnog Crvenog krsta.

"Vučjak" je formiran prije pola godine kao privremeni kamp, zbog popunjenosti smještajnih kapaciteta postojećih prihvatnih centara, te do kako je bilo predviđeno, formiranja zajedničkog prihvatnog centra za sve izbjeglice i migrante koji borave na području Unsko-sanskog kantona.

Iako je zatvaranje kampa zatražila Evropska unija, u Gradskoj upravi Bihaća ostali su pri stavu da nema zatvaranja kampa "Vučjak" dok se ne pronađe adekvatna lokacija van Unsko-sanskog kantona, gdje će migranti biti izmješteni.

Visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović je 6. decembra rekla kako je bila šokirana onim što je tokom posjete vidjela u "Vučjaku". Kazala je da su u kampu uslovi života "stravični", te da su postali nehumani dolaskom zime.

XS
SM
MD
LG