Dostupni linkovi

Veseli u Hagu: Pozivam građane Kosova da prevaziđemo ovaj izazov


Kadri Veseli
Kadri Veseli

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, bivši predsednik Skupštine, odazvao se pozivu Kancelarije specijalizovanog tužilaštva u Hagu u utorak.

Nepoznato je u kom je svojstvu Veseli pozvan na ispitivanje.

Veseli je saopštio da je završio ispitivanje u Kancelariji specijalizovanog tužilaštva u Hagu, ne navodeći da li je odgovarao na pitanja tužioca ili se branio ćutnjom.

On je u obraćanju medijima oko 14 časova rekao da su devedesete bile teške godine za albanski narod, a da se borba Oslobodilačke vojske Kosova suočila sa etničkim čišćenjem "što je Srbija želela da sprovede na Kosovu".

"Pozivam sve građane Republike Kosova da zajedno prevaziđemo i ovaj izazov. To je sve", jedino je što je Veseli izjavio.

Pred polazak za Hag, on je izjavio da je Specijalni sud međunarodni trenutak za potvrdu čistoće borbe "našeg naroda i Oslobodilačke vojske Kosova".

"Svaki borac slobode je ponosan što je imao tu sreću da služi svojoj domovini. I ja sam veoma ponosan i na tome sam zahvalan Bogu. Ničim ne bih zamenio ni jedan deo tog mog ponosnog života. Istorija OVK je istorija prava naroda Kosova za slobodu i nezavisnost", kazao je Veseli.

Veseliju je prethodno ispitivanje bilo zakazano za 4. decembar ali je odloženo iz tehničkih razloga.

Specijalni sud za ratne zločine je privremeni kosovski sud sa ograničenim mandatom i sedištem u Hagu. Deluje nezavisno, a finansira ga uglavnom Evropska unija. Sud je osnovan odlukom Skupštine Kosova nakon izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine, u kojem je švajcarski senator Dik Marti (Dick Marty) govorio o navodnim "zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinjenim nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Osim toga, Ramush Haradinaj je 19. jula podneo ostavku sa premijerske pozicije upravo zbog poziva suda iz Haga. Kako je rekao, time je želeo da zaštiti Kosovo a u Hagu se branio ćutnjom.

XS
SM
MD
LG