Dostupni linkovi

Šestoro ubijeno u napadu na bolnicu u Ostravi, napadač izvršio samoubistvo


Policija ispred bolnice u Ostravi
Policija ispred bolnice u Ostravi

Šest osoba je ubijeno a tri su ranjene u utorak (10. decembar), od toga dvoje teže, u pucnjavi u bolnici u Ostravi, na istoku Češke, rekao je premijer te zemlje Andrej Babiš.

Napadač (42), koji je bio u bjekstvu, izvršio je samoubistvo pred policijom. Njegovo ime još nije objelodanjeno.

"Policija je pronašla automobil, s lica mjesta se čula pucnjava. Utvrđujemo identitet muškarca koji je sebi pucao u glavu prije policijske akcije", saopštila je policija na Twitteru.

"To je katastrofa, ne shvatam. Policija provjerava motive napadača i zasad su to samo pretpostavke", rekao je na brifingu Babiš.

"Imam informacije da se liječio u bolnici, ali još uvijek se istražuje da li je zbog njegovog zdravstvenog stanja došlo do neke reakcije", naveo je češki premijer.

"Policija je u kontaktu sa njegovom majkom", dodao je Babiš.

On je otišao na mjesto incidenta u Ostravu, zbog čega je odložio posjetu Estoniji.

Prema nezvaničnim informacijama, koje prenose češki mediji, počinilac se liječio na hematološko-onkološkom odjeljenju bolnice u Ostravi.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Republike Jan Hamaček na konferenciji za novinare u Ostravi je izjavio da je napadač umro nakon polusatne reanimacije u bolnici, gdje je dovezen nakon što je pucao sebi u glavu. Hamaček je potvrdio da je u napadu ubijeno šest ljudi, te da je troje ranjeno, od toga dvoje teže. Svi ubijeni su bili pacijenti bolnice.

"Biće razmatrano pitanje osiguranja tzv. mekih ciljeva. To se rješava u cijeloj Evropi, vrlo je teško i skupo. Kontrole poput onih na aerodromima u bolnicama nisu moguće", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Direktor bolnice Jirži Havrlant je kazao da je pet pacijenata ubijeno na licu mjesta, a šesti preminuo od rana tokom operacije. Stradala su četiri muškarca i dvije žene. Svi su bili pacijenti bolnice.

Šef policije Moravsko-šleske regije Tomaš Kužel izjavio je na konferenciji za novinare da je počinilac pucao iz oružja kalibra 9 milimetara češke proizvodnje za koji nije imao dozvolu.

"Biće potrebno da se u miru analizira šta se tamo dogodilo i koja je lična priča počinioca", rekao je član Senata Češke Republike Pavel Fischer.

Slika napadača
Slika napadača

Mediji nezvanično prenose da je napadač građevinski tehničar, imena Ctirad V. Njegov identitet medijima je potvrdio Aleš Zygula, direktor firme u kojoj je radio.

"Uvrtio je u glavu da je ozbiljno bolestan i da ga nitko ne želi liječiti. Išao je posvuda okolo. Nije dolazio na posao zadnji mjesec, došao je prije 14 dana rekavši da je bolestan. Ne želim više o tome razgovarati", rekao je češkim medijima direktor firme.

Bolnica u Ostravi udaljena je oko 350 km istočno od Praga.

Ova pucnjava je druga najtragičnija u Češkoj, nakon napada muškarca 2015. godine u restoranu u Uherskom Brodu kada je ubio osmoro ljudi a potom i sebe.

Napadi oružjem u Češkoj Republici su rijetki, mada je ono u relativno čestom posedu za evropske standarde zbog popularnosti lova.

Prošle sedmice, češka vlada je izgubila pravni postupak koji je pokrenula u pokušaju da dovede u pitanje zakon EU kojim se ograničava upotreba poluautomatskog oružja, donijetog 2017. nakon serije napada islamskih militanata 2015. godine.

Vlada u Pragu smatra da pomenuti zakon neće doprinijeti povećanju bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG