Dostupni linkovi

Erdoan poručio Makronu da je pogrešno islam povezivati sa terorizmom


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) kritikovao je u ponedjeljak francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macorna), poručivši mu da je pogrešno islam, koji u svom imenu nosi značenje mira, povezivati sa terorizmom, te da bi mu bilo bolje da se bavi "Žutim prslucima", koji su izašli na ulice Pariza.

Erdogan se u Istanbulu obratio na Samitu ministara za socijalne poslove zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC), prenosi agencija Anadolija.

"Imali smo priliku čuti francuskog predsjednika, koji je na posljednjem samitu NATO-a govori o 'islamskom terorizmu'. Više puta rekao sam mu da islam u korijenu svog imena nosi značenje mira. Kako možete islam, odnosno mir poistovjetiti s terorizmom? Takvo što je nemoguće. Isto to ponovio je i na posljednjem samitu NATO-a", rekao je Erdogan.

Erdoan je naveo da u temelju osnivanja OIC-a stoji pitanje Jerusalema te naglasio da se svakog dana pogoršava stanje u Jerusalemu, odnosno u Palestini, koja je, poručio je, neodvojiva od njega.

Turski predsjednik je postavio i pitanje dokad će muslimani šutjeti na sve ono što im se danas događa.

"Napadaju li naše džamije? Napadaju. Ubijaju li muslimane? Ubijaju. I dokad ćemo mi na sve to šutjeti? Ako mi na sve ovo ne podignemo glas, sve dok ne budemo reagirali bit ćemo izloženi velikom pritisku", rekao je Erdoan.

XS
SM
MD
LG