Dostupni linkovi

Tužilaštvo BIH: Optužnica za ratni zločin protiv sedam osoba


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koje su optužene za ubistvo najmanje 48 ljudi, te progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Jusići kod Zvornika, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne I Hercegovine.

Optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Dušan Spasojević, Vlado Ristanović I Milan Mijić.

Optuženi se terete da su, u periodu od mjeseca aprila do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Malešić, a kasnije Zvorničke brigade VRS, učestvovali u organizovanim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići, opština Zvornik.

Ti napadi su kako navode iz Tužilaštva su rezultirali ubistvima i prisilnim nestankom više desetina osoba, nezakonitim zatočenjima, nasilnim progonom žena i djece, kao i paljenjem i uništavanjem kuća i imovine.

Optuženi se terete da su lično učestvovali u napadu na selo Jusići i počinjenim zločinima, te se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Navode optužnice, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i pet svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG