Dostupni linkovi

Građani od vlasti traže da se izbori sa korupcijom


Protest povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije
Protest povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

Ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, okupili su se građani povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Oni zahtijevaju borbu svih nivoa vlasti protiv korupcije.

Predstavnik udruženja 'Restart' iz Banjaluke, Stefan Blagić, izjavio je kako će borba protiv korupcije na svim nivoima vlasti biti moguća ako na proteste izađe više hiljada ljudi.

Istovremeno, u zgradi institucija BIH traje konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozvao je danas bosanskohercegovačke građane da traže odgovornost za novac koji se potroši u BiH, podcrtavajući važnost angažmana svih ključnih aktera u borbi protiv korupcije, a u kontekstu iskustava o tome šta Vlada SAD-a čini na tom planu.

Nelson je, istovremeno, pozvao Parlament BiH i novo Vijeće ministara BiH da rade na reformi Visokog sudskog i tužlačkog vijeća kako bi se vratio integritet i kredibilitet pravosuđu BiH.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić izjavio je kako je borba protiv korupcije jedan od ključnih izazova vladavine prava u većini država iz procesa proširenja Evropske Unije.

Kazao je kako je BiH, generalno, uspostavila institucionalni, pravni i strateški okvir za borbu protiv korupcije, ali i da postoje manjkavosti koje se ogledaju u rascjepkanosti aktivnosti na više nivoa vlasti, te nedovoljne usklađenosti entitetskih zakona, što nameće imperativ kontinuiranih i sinhroniziranih aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Odgovarajući na novinarske upite, Šabotić je zaključio kako prethodna strategija (2015-2019.) nije polučila očekivane rezultate, o čemu svjedoče izvještaji Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija i institucija.

XS
SM
MD
LG