Dostupni linkovi

Novi Zeland: U erupciji vulkana najmanje petoro poginulih


Novi Zeland: Postoji mogućnost novih erupcija vulkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Najmanje pet osoba je poginulo u erupciji vulkana koja se dogodila danas (9. decembar) na ostrvu White Island, na sjeveru Novog Zelanda, objavila je policija privremeni bilans nastradalih koji bi mogao biti veći pošto još ima osoba koje se vode kao nestale.

Oko 50 turista, među kojima i stranci, nalazili su se blizu vulkana u trenutku erupcije, početkom popodneva po lokalnom vremenu (u 2.11 po centralnoevropskom vremenu).

Vlasti su poslale veliki broj spasilaca da zbrinu povrijeđene i da pronađu nestale.

"Veliki broj turista bilo je na ostrvu ili oko njega i jednom broju njih se izgubio trag", rekla je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern u obraćanju novinarima iz Wellingtona.

Viša osoba je dovedeno na čvrsto tlo ali jedan broj je predveče po lokalnom vremenu i dalje bio na ostrvu, saopštila je policija, dodajući da je u sada "suviše opasno" da se provode akcije spašavanja na ostrvu.

Služba hitne pomoći u Whakataneu, gradu na oko 50 kilometara od vulkanskog ostrva, navela je da je oko 20 ljudi povrijeđeno i da medicinski timovi pokušavaju stići do njih.

"Hitne službe očajnički pokušavaju odvesti te osobe sa ostrva do bolnice da budu zbrinute", rekla je za AFP Judy Turner, gradonačelnica Whakatanea.

Nacionalna uprava za vanredne situacije procijenila je ovu erupciju kao umjerenu. Ipak gust stub dima vidljiv je u krugu od više kilometara.

White Island, koji je oko 50 kilometara kod turističkog zaliva Bay of Plenty, avanturistički turisti vole ga obilaziti. To je najaktivniji vulkan u novozelandskom arhipelagu, prema navodima vladine agencije Geonet. Tu su bile česte erupcije posljednjih 50 godina a najskorija je bila 2016.

XS
SM
MD
LG