Dostupni linkovi

Francuska ministarka: Tramp 'izolovan' na konferenciji o klimi


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp je "potpuno izolovan" u svom stavu protiv propisa o zaštiti okoline i u svojoj borbi za "deregulaciju klime", izjavila je u nedelju francuska ministarka za ekološku tranziciju o izjavi predsednika Sjedinjenih Država o mehanizmima za uštedu vode.

"Dobra vest je da je on u tome potpuno izolovan. Bila sam u petak na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj agenciji za energiju gde su Sjedinjene Države imale te pomalo iznenađujuće stavove", izjavila je Elizabet Born TV-kanalu RTL.

"Kada su SAD napustile Pariski sporazum (o klimi), neki, uključujući Donalda Trampa, predviđali su potpunu propast tog sporazuma. U Madridu (na Svetskoj konferenciji UN o klimi) će se videti da su sve zemlje tu, a da Sjedinjene Države idu protiv istorije", rekla je ministarka koja će u ponedeljak i utorak učestvovati na Samitu UN o klimi (COP25) u prestonici Španije.

Američki predsednik je u petak govorio o mehanizmu uštede vode u - toaletima.

"Pomno pratimo lavaboe, tuševe i druge delove kupatila", izjavio je američki predsednik na sastanku u Beloj kući o deregulaciji, u prisustvu malih preduzetnika.

"Ljudi ispiraju WC-e po deset, petnaest puta, umesto samo jednom!", rekao je Tramp i dodao da na njegov zahtev Agencija SAD za zaštitu okoline (EPA) analizira podatke o potrošnji vode.

Ali u širem smislu, Tramp je otvoreno doveo u pitanje vrednost uštede vode u mnogim delovima svoje zemlje.

"U mnogo država pada toliko mnogo vode, to se zove kiša... i više ne znaju šta da rade s njom", rekao je američki predsednik.

Na pitanje o vrednosti te ocene američkog predsednika, francuska ministarka Elizabet Born je rekla da je on "pogrešno informisan", te "možda on ne zna da imamo problema s vodnim resursima i da je dobro štedeti vodu".

XS
SM
MD
LG