Dostupni linkovi

Napad u vojnoj bazi na Floridi, četvero mrtvih


Pomorska vazdušna baza Pensacola
Pomorska vazdušna baza Pensacola

Pripadnik saudijskih zračnih snaga koji se nalazio u posjeti Sjedinjenim Državama zbog vojne obuke, osumnjičen je za napad u američkoj pomorskoj bazi, tokom koje su četiri osobe poginule a osam povrijeđeno, saopštio je guverner te države ali i drugi zvaničnici, prenosi Reuters.

Ovo je drugi smrtonosni napad u američkoj vojnoj postrojbi u posljednjih sedam dana.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da ga je kralj Saudijske Arabije Salman zvao te izrazio saučešće njemu i žrtvama.

"Kralj je rekao da narod Saudijske Arabije ljut zbog barbarskih radnji napadača, te da ova osoba nije ni u kojem obliku u stanju da predstavlja osjećaje Saudijaca koji vole američki narod", napisao je Trump na Twitteru.

Guverner Floride Ron DeSantis rekao je da je osumnjičeni saudijski državljanin koji je u bazi pohađao trening kao dio dugogodišnjeg pomorskog programa otvorenog za američke saveznike. Motiv za napad je još uvijek nepoznat.

"Očito će biti mnogo pitanja jer je osoba strani državljanin, dio saudijskih zračnih snaga koji je obučavan na našem tlu", rekao je DeSantis na konferenciji za novinare.

Pensacola baza koja se nalazi uz granicu Floride sa Alabamom je glavni trening centar mornarice. U bazi se nalazi više od 16.000 vojnog i 7.400 civilnog osoblja, navodi se na stranici baze, prenosi Reuters.

Gradonačelnik Pensacole, Grover Robinson rekao je na konferenciji za medije da je baza "nevjerovatno važan dio zajednice."

"Mi smo vojni grad", rekao je. "Naša srca i molitve su sa onima koji nas služe svakoga dana".

U srijedu je pomorac ustrijelio trojicu civila u historijskoj bazi Pearl Harbor na Havajima a potom izvršio samoubistvo.

XS
SM
MD
LG