Dostupni linkovi

Turska i Libija osudili proterivanje libijskog diplomate iz Grčke


Pantenon, Atina
Pantenon, Atina

Turska je osudila odluku vlasti u Atini u petak da protera libijskog ambasadora kao odgovor na sporazum Ankare i Tripolija kojim se određuje pomorska granica dve zemlje u blizini grčkog ostrva Krit.

"Proterivanje ambasadora samo zbog sporazuma koji smo potpisali nije zrelo ponašanje u diplomatiji. To je nečuveno," izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu.

Libijski ministar inostranih poslova Mohamed Sijala izjavio je da je potez Grčke "neprihvatljiv".

Grčka nema diplomatsko predstavništvo u Libiji, ali će ona pronaći način da uzvrati recipročnom merom, kaza je Sijala.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas rekao je da je ambasador Mohamed Younis AB Menfi pozvan u ministarstvo da bude obavešten o odluci. Dato mu je 72 sata da napusti zemlju, rekao je ministar.

Sporazum, potpisan 27. novembra između libijske vlade koju priznaju UN i Ankare, daje Turskoj pristup ekonomskoj zoni širom Sredozemlja uprkos protivljenju Grčke, Kipra i Egipta, koje su geografski između Turske i Libije. Sve tri zemlje osudile su sporazm navodeći da je protivan međunarodnom pravu.

"Sporazum predstavlja grubo kršenje zakona i suverenih prava Grčke i drugih zemalja", rekao je Dendijas i dodao da je to namerni pokušaj stvaranja tenzija kako na bilateralnom tako i na regionalnom nivou.

Dendijas je rekao da ovaj potez ne znači da Grčka prekida diplomatske odnose sa Libijom.

XS
SM
MD
LG