Dostupni linkovi

Turska i Libija osudili proterivanje libijskog diplomate iz Grčke


Pantenon, Atina

Turska je osudila odluku vlasti u Atini u petak da protera libijskog ambasadora kao odgovor na sporazum Ankare i Tripolija kojim se određuje pomorska granica dve zemlje u blizini grčkog ostrva Krit.

"Proterivanje ambasadora samo zbog sporazuma koji smo potpisali nije zrelo ponašanje u diplomatiji. To je nečuveno," izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu.

Libijski ministar inostranih poslova Mohamed Sijala izjavio je da je potez Grčke "neprihvatljiv".

Grčka nema diplomatsko predstavništvo u Libiji, ali će ona pronaći način da uzvrati recipročnom merom, kaza je Sijala.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas rekao je da je ambasador Mohamed Younis AB Menfi pozvan u ministarstvo da bude obavešten o odluci. Dato mu je 72 sata da napusti zemlju, rekao je ministar.

Sporazum, potpisan 27. novembra između libijske vlade koju priznaju UN i Ankare, daje Turskoj pristup ekonomskoj zoni širom Sredozemlja uprkos protivljenju Grčke, Kipra i Egipta, koje su geografski između Turske i Libije. Sve tri zemlje osudile su sporazm navodeći da je protivan međunarodnom pravu.

"Sporazum predstavlja grubo kršenje zakona i suverenih prava Grčke i drugih zemalja", rekao je Dendijas i dodao da je to namerni pokušaj stvaranja tenzija kako na bilateralnom tako i na regionalnom nivou.

Dendijas je rekao da ovaj potez ne znači da Grčka prekida diplomatske odnose sa Libijom.

Pogledajte

Da li će biti vizne liberalizacije za Kosovo?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
XS
SM
MD
LG