Dostupni linkovi

Preko 1.200 studenata i roditelja potpisalo podršku direktoru Keskinu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Preko 1.200 osoba, učenika, roditelja, studenata i nastavnika uputilo je otvoreno pismo Službi za poslove sa strancima, nakon hapšenja direktora škole "Richmond Park Schools" Fatiha Keskina koji se nalazi u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Sarajevu.

Fatih Keskin, turski državljanin, koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u Bosni i Hercegovini, uhapšen je u utorak.

U pišu se navodi kako Keskin već 15 godina živi u Bosni i Hercegovini, te traže objašnjenje hapšenja.

"Obraćamo vam se kao učenici Richmond Park College-a, s ciljem informisanja bosanskohercegovačke i regionalne javnosti o otmici direktora naše škole, gospodina Fatiha Keskina. Ovaj put, mi kao učenici Richmond Park koledža Bihać zahtijevamo veći medijski pritisak na institucije odgovorne za privođenje radi ispitivanja, a potom otmice i smještanja u imigracioni centar u Lukavici. Zahtijevamo odgovore, zahtijevamo pravdu, zahtijevamo pravnu državu koja stoji iza intelektualaca poput našeg direktora. Čime je Fatih Keskin, naš cijenjeni direktor, vrhunski pedagog, najtiša osoba u našoj školi zaslužila ovakav tretman u državi čije boje zastave brane njegovi učenici na prestižnim svjetskim takmičenjima?”, navodi se u pismu.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Keskin pozvan u MUP Unsko-sanskog kantona na razgovor, nakon čega je uhapšen i transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku.

Una-Sana koledž u Bihaću posluje u okviru grupacije Richmond Parka sa sjedištem u Sarajevu koja je pravni nasljednik obrazovnih institucija "Bosna Sema".

XS
SM
MD
LG