Dostupni linkovi

Aleksandru Obradoviću uručena nagrada 'Dobar primer Novog Optimizma'


Uzbunjivač iz 'Krušika' kao primer optimizma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Uzbunjivač iz 'Krušika' kao primer optimizma

Aleksandru Obradoviću, uzbunjivaču iz valjevske fabrike namenske industrije “Krušik” koji se od 14. oktobra nalazi u kućnom pritvoru, pod optužbom da je odao poslovnu tajnu, večeras je u njegovom domu uručena nagrada “Dobar primer Novog Optimizma” za 2019. godinu.

"Drago mi je da sam svojim postupkom dao mali doprinos u vraćanju optimizma i oslobađanju straha kod ljudi", reči su Obradovića, koje je pročitala njegova supruga, jer su Obradovića savladale emocije.

"Mi smo kao društvo prvo negde izgubili, a kasnije zaboravili šta je to optimizam. Većina ljudi u našoj zemlji izgubila je nadu. Postali smo umorni, pasivni i ravnodušni na sva dešavanja oko nas. Možda ove reči i crne dijagnoze ne priliče da u ovom trenutku izađu iz usta dobitnika nagrade koja nosi naziv „Primer dobrog optimizma“ ali sam u duboko uveren u skoriju promenu svesti i energije kod ljudi, kao i potrebu dizanja glasa i ukazivanja na sve nepravilnosti i anomalije sistema u kojem živimo", stoji u Obradovićevom govoru zahvalnosti.

Dodeli nagrade prethodio je još jedan skup na Gradskom trgu u Valjevu, nakon kojeg su okupljeni građani prošetali do zgrade Aleksandra Obradovića.

"Skupili smo se zbog jednog čoveka i time pokazali da smo ljudi", rekao je Dejan Bagarić, student iz Novog Sada, ispred zgrade Aleksandra Obradovića.

Okupljeni su skandirali "Nisi sam" i "Aca heroj", dok ih je Obradović vidno emotivan, pozdravljao sa svog balkona.

"Ovde smo došli svojom voljom, niko nam nije dao sendvič za to. Došli smo da pokažemo Aleksandru da nije sam", rekao je Bagarić.

Okupljenima se obratio i advokat Aleksandra Obradovića, Vladimir Gajić.

"Nadam se da će vas biti sve više i da Aleksandra nikad nećete ostaviti samog. Aleksandar Obradović je srpski Edvard Snouden. Imate privilegiju da je vaš sugrađanin heroj našeg vremena. Prošlo je 80 dana otkako je Aleksandar u zatvoru, a još uvek nije predočen ni jedan dokaz protiv njega. Nema dileme da je on u pritvoru samo iz jednog razloga - da bude ućutkan. Međutim, režim se tu prevario. Ovaj slučaj će biti paradigma propasti ovog režima."

"Nadam se da će vas biti sve više i da Aleksandra nikad nećete ostaviti samog", poručio advokat Vladimir Gajić
"Nadam se da će vas biti sve više i da Aleksandra nikad nećete ostaviti samog", poručio advokat Vladimir Gajić

Da živimo u zemlji u kojoj se toliko laže, dok je jedan čovek zavapio za istinom, poručio je izdavač i književnik Gojko Božović.

"Aleksandar je politički zarobljenik, ali i zatočenik savesti, jer je izašao u javnost sa važnim informacijama, ne želeći da one ostanu u mraku. Zatvorili su ga, ali ne mogu da zatvore istinu koju je objavio. On je time pokazao da čovek treba da deluje po svojoj savesti i da je samo tako čovek istinski slobodan. Tražeći slobodu za Obradovića, mi tražimo slobodu za svakog čoveka u ovoj zemlji", rekao je Božović.

Okupljeni u šetnji u znak podrške Obradoviću (Valjevo, 6. decembar)
Okupljeni u šetnji u znak podrške Obradoviću (Valjevo, 6. decembar)

Nagrada 'Dobar primer Novog Optimizma'

Udruženje „Novi Optimizam“, svoju godišnju nagradu “Dobar primer Novog Optimizma” za 2019. godinu, pored Obradovića, dodelilo je i profesorki Beogradskog univerziteta Biljani Stojković. Kako navodi “Novi Optimizam”, Stojković je nagradu zaslužila jer je kao javna intelektualka u prethodnom periodu promovisala i pomogla veliki broj inicijativa i okupljanja motivisanih solidarnošću i pobunom protiv stanja u društvu.

“Hrabro iskoračivši ispred kolega, i svih drugih koji su znali i ćutali, Aleksandar je postao simbol nepristajanja na laž, ponižavanje i pljačku. Sa druge strane, Biljana Stojković je kroz medijske nastupe i lično pojavljivanje na licu mesta gde i kada god je to potrebno, stala ne samo iza Aleksandra Obradovića, nego i iza studenata koji su blokirali Rektorat Beogradskog univerziteta, ugroženih kolega iz akademske zajednice, i inicijativa koje se okupljaju na bazi ženske solidarnosti”, navodi udruženje “Novi Optimizam”.

Obradoviću je u njegovom stanu, nagradu u formi karikature, dodelio karikaturista Dušan Petričić, koji je za tu priliku na plaketi nacrtao Obradovića i Biljanu Stojković, koja će pak svoju nagradu primiti 10. decembra u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu.

Studentska blokada Rektorata u Beogradu

Nagrada „Dobar primer Novog Optimizma“ dodeljuje se pojedincima i organizacijama koje se kroz svoj rad i javni angažman dosledno bore za one vrednosti koje su jasno izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima UN i Proglasu „Novog Optimizma“, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu. Neki od prethodnih dobitnika ove prestižne nagrade su glumica Mirjana Karanović, esejista Mirko Đorđević (posthumno), pisac i novinar Ivan Ivanji, bivši Zaštitnik građana Saša Janković, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a prethodne godine nagrada je pripala rediteljki Mileni Minji Bogavac.

Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra, jer je medijima dostavio dokumentaciju koja pokazuje kako su pojedine privatne firme po povlaštenim cenama kupovale oružje iz državne fabrike “Krušik”. Među tim firmama je i kompanija GIM koja se vezuje za ime Branka Stefanovića, oca ministra policije Srbije.

Ministar policije Nebojša Stefanović više puta je negirao vezu svog oca sa firmom GIM.

Afera 'Krušik': Otvorena pitanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 18. novembra zatražilo od Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA) da ispitaju poslovanje fabrike namenske industrije „Krušik" sa privatnim trgovcima oružja.

U međvremenu, u Beogradu i drugim gradovima Srbije građani potpisuju peticiju za oslobađanje Obradovića.

XS
SM
MD
LG