Dostupni linkovi

Indijska policija ubila četiri osumnjičena u slučaju grupnog silovanja


Policija, Indija, fotoarhiv
Policija, Indija, fotoarhiv

Indijska policija saopštila je danas (6. decembar) da su iz vatrenog oružja za vreme rekonstrukcije zločina silovanja ubili četvoricu muškaraca osumnjičenih za silovanje i ubistvo žene u južnoj Indiji.

Njih četvorica su bili u pritvoru i nisu bili zvanično optuženi za bilo kakav zločin.

Oni su rano jutros odvedeni na mesto zločina, gde se sumnjalo da se dogodilo silovanje i ubistvo, kao i na mesto gde je spaljeno telo žrtve na udaljenosti od oko pola kilometra, rekao je Šridharan, zvaničnik iz kancelarije komesara policije.

Komesar policije Hajberabada VC Sadžanar rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) da je policija odvela optužene na mesto zločina da se rekonstruiše šta se dogodilo. Policija je pucala na njih kada su pokušali da ugrabe pištolje policajaca i pobegnu, rekao je on.

Tom prilikom dva policajca su povređena.

Izgorelo telo 27-ogodišnje žrtve pronađeno je prošle nedelje pošto je nestala prethodne noći. Pronalazak tela je izazvao bes i proteste širom Indije zbog navodne neaktivnosti policije.

Na vest o tome da su osumnjičeni ubijeni, oko 300 ljudi okupilo se na mestu zločina u Šadnagaru, gradu u državi Telangana oko sat jugozapadno od Hajderabada, da hvale policiju zbog ubistva osumnjičenih.

U Nju Delhiju su, međutim, neki posmatrači osudili policijsko ubistvo.

"Ovaj tip pravde je lažan. Njihova ubistva su da nas zavaraju i prekinu naše zahteve za odgovornost od vlade, pravosuđa i policije, i za dostojanstvo i pravdu za žene. Tražimo da se ovo detaljno ispita", rekla je sekretarka Sveindijskog naprednog udruženja žena Kavita Krišnan.

Poslanica indijske vladajuće partije Baratija Džanata, bivša ministarka Maneka Gandi optužila je policiju da preuzima zakon u svoje ruke.

"Oni bi svakako na sudu bili osuđeni na vešanje. Ako ćete ubiti optužene pre bilo kakvog sudskog procesa kakva je svrha imati sudove, zakone i policiju", pitala se ona.

XS
SM
MD
LG