Dostupni linkovi

Salkić: Presuda tračak nade nakon diskriminacije bošnjačke djece u RS


Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske
Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske

Presuda Vrhovnog suda bh. entiteta RS u kojoj je potpuno uvažena tužba i zahtjevi učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, donesena na bazi ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, predstavlja tračak nade u uspostavljanje i funkcionisanje sistema koji će štititi ljudska prava i slobode, kazao je za Fenu entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Smatra da bi bilo puno bolje da je Vrhovni sud bh. entiteta RS ovakvu odluku donio i kod svog prvobitnog odlučivanja o istoj stvari.

“To bi bio još veći uspjeh. Na ovakav način ostaje utisak da je entitetski Vrhovni sud presudu donio na bazi svojevrsnog pritiska i ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine,” istakao je Salkić.

U svakom slučaju, ova odluka je, kaže, za svaku pohvalu i ona pokazuje put za ostvarivanje prava i dokidanje sistemske diskriminacije koju provodi vlast ovog entiteta, ne samo u obrazovnom procesu, već i u drugim oblastima gdje su ugrožena prava građana od strane vlasti.

“Očekujemo da vlast u ovom entitetu provede ovu odluku i na njenoj bazi prekine sistemsku diskriminaciju i u svim drugim školama na prostoru bh. entiteta RS, kako druge obespravljene građane i njihovu djecu ne bi izlagala dugotrajnim sudskim procesima,” rekao je Salkić.

Istakao je i da presuda, koja je jedna od najvažnijih u proteklim godinama, ima ogroman značaj, jer je Vrhovni sud utvrdio da su djeca u Vrbanjcima diskriminisana, te da su imala pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Također, veliko je ohrabrenje da su, kako kaže, sudovi, posebno sudovi u bh. entitetu RS, počeli donositi presude kada je u pitanju sistemska diskriminacija, na koju je konstantno upozoravao proteklih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG