Dostupni linkovi

Američka optužnica protiv ruskih hakera


Dvojica Rusa, koji se sumnjiče za rukovođenje grupom odgovornom za talas hakerskih napada i veze s ruskom obaveštajnom službom, optužena su u SAD, saopštilo je danas američko ministarstvo pravde.

Prema tekstu optužnice, Maksim Jakubec i Igor Turašev su, na čelu kriminalne hakerske grupe "Zla korporacija" (Evil Corp), inficirali kompjutere, pre svega bankovne, u desetinama zemalja i od 2011. ukrali više od 100 miliona dolara.

Američko ministarstvo finansija, koje je uvelo sankcije Jakubecu, Turaševu i drugim licima povezanim sa "Zlom korporacijom", navelo je da je Jakubec "od 2017." sarađivao s ruskom Federalnom službom bezbednosti (FSB) "na projektima za rusku vladu".

Kako je navedeno, ta "direktna pomoć" koju je Jakubec pružao ruskoj vladi pokazuje "umešanost" Kremlja u "informatičku pirateriju za sopstvene zlonamerne aktivnosti".

Hakerska grupa s bazom u Moskvi je optužena da je raširila dva virusa, "Bugat" i "Drajdeks", skrivena u fajlovima prikačenim u elektronsku poštu koji su zarazili kompjutere žrtava i ukrali njihove lozinke i bankovne podatke. Hakeri su novac potom prebacivali na svoje ili bankarske račune koje su na drugi način kontrolisali.

Ta mreža je opljačkala više od 300 žrtava za koje se zna, bilo da je reč o pojedincima ili organizacijama, u 43 zemlje, a na meti su posebno bile članice NATO i Velika Britanija.

Hakeri su u Pensilvaniji napadali banke, lokalnu školsku administraciju i naftnu kompaniju.

Jakubec i Turašev nisu uhapšeni, a Stejt department je ponudio nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njihovog pritvaranja.

XS
SM
MD
LG