Dostupni linkovi

Izvještaj Priebea: BiH da se ozbiljno pozabavi vladavinom prava


Reinhard Priebe
Reinhard Priebe

U Izvještaju Reinharda Priebea, višeg nezavisnog pravnog eksperta koji je predstavljen Evropskoj komisiji, zemljama članicama EU, te vlastima Bosne i Hercegovine, navodi se kako prema Ustavu BiH vladavina prava predstavlja jednu od temeljnih odrednica, ali da „nedostatak posvećenosti vladavini prava u zemlji i dalje ostaje fundamentalni problem“.

U izvještaju se podsjeća na to da je Evropska unija u svom Mišljenju o aplikaciji za članstvo Bosne i Hercegovine naglasila kako će za otvaranje pregovora zemlja morati da prihvati neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo i posebno političkim kriterijima iz Kopenhagena, koje traže stabilnost institucija koje garantuju demokratiju i vladavinu prava.

Zemlja će, kako to piše, morati „temeljno poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi osigurala da se ispunjava veliki proj ključnih prioriteta koji se navode u Mišljenju“.

Također se podsjeća i da najveći broj njih zapravo ima za cilje poboljšati sveobuhvatnu pravosudnu situaciju u zemlji.

Grupa koja je radila na izradi izvještaja smatra kako će ozbiljno bavljenje pitanjima vladavina prava koji uskoro moraju doći na red u BiH biti veliki izazov.

Najprije je, kako smatraju, potrebno izgraditi povjerenje što podrazumijeva prevazilaženje trenutnih disfunkcionalnosti, sistemske reforme u najbitnijim oblastima. Pri tome se moraju garantirati ljudska prava i fundamentalne slobode, te se moraju uspostaviti mehanizmi protiv kršenja ovakvih prava.

Također, pravosuđe mora bolje služiti građanima, te je u tom smislu neophodno napraviti poboljšanja u oblasti krivičkog i građanskog prava, što mora donijeti i rezultate.

Ovo se posebno odnosi na kompleksnost i dužinu trajanja procesa.

Pored toga pravosudni sistem u BiH ne uspijeva se obračunati sa ozbiljnim kriminalom i korupcijom.

Reformu mora proći i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ali i promjenu ponašanja. U tom kontekstu mora se osigurati integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

Postojeći sistem koji promoviše imovinsko stanje samo na papiru, bez provjera je besmisleno i treba ga unaprijediti.

Reforme je neophodno napraviti i u Ustavu BiH, jer s ovakvim elementima nemoguće je postići evropske standarde.

Bosna i Hercegovina kako se to podsjeća u izvještaju i pored brojnih inicijativa i podrške koju je imala, kako od zemalja EU, tako i od onih koje nisu njene članice, nije uspjela napraviti značajan pomak, što onemogućava da se adekvatno pozabavi uvođenjem standarda vladavine prava.

Podsjetimo, Reinhard Priebe je sudija koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sistema.

Evropska komisija mu je povjerila vođenje istražne komisije o događajima u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG