Dostupni linkovi

Skok cena nafte, OPEK razmatra smanjenje isporuka


Nafta je poskupela u četvrtak uoči sastanka članica OPEK-a (OPEC) na kome se očekuje smanjenje isporuka u nastojanju ove grupacije da podstakne rast cena i spreči prezasićenost tržišta sledeće godine.

Izvori bliski OPEK-u su izjavili za Rojters da je cilj ove organizacije i njenih saveznika predvođenih Rusijom dodatno smanjenje proizvodnje za još 400 hiljada barela sa sadašnjih 1,2 barela dnevno.

Ovom sastanku je prethodio susret njenih članica u petak sa Rusijom i drugim proizvođačima – poznat i kao OPEK plus.

Sirova nafta Brent je poskupela u četvrtak za 44 centa ili 0,7 odsto na 63,44 odsto za barel, nakon što je u sredu njena cena porasla za 3,6 procenata.

Grupacija OPEK plus smanjuje isporuke nafte od 2017. da bi uspostavila ravnotežu na tržištu zbog povećane ponude SAD, sada najvećeg proizvođača na svetu zahvaljujući njenoj eksploataciji iz škriljaca.

Rast proizvodnje u zemljama koje nisu članice OPEK-a, poput Brazila i Norveške, preti dodatnim zasićenjem na tržištu sledeće godine.

Iza napora OPEK-a da dodatno smanji isporuke u velikoj meri stoji de fakto lider ove grupacije Saudijska Arabija koja se nada da će više cene nafte podupreti njen budžet i povećati vrednost naftnog giganta Saudi Aramko, čije su akcije sada ponuđene na prodaju.

Uprkos skoka cena u sredu, one su i dalje manje više na istom nivou kao i prošle sedmice kada je i dalje postojala zabrinutost oko ishoda trgovinskih pregovora SAD i Kine.

Američki predsednik Donald Tramp je kazao u sredu da razgovori sa Kinom protiču

"veoma dobro", dan nakon njegove izjave da će trgovinski sporazum između dve zemlje možda biti postignut tek nakon predsedničkih izbora sledeće godine.



XS
SM
MD
LG