Dostupni linkovi

Palmer o reformama u Kantonu Sarajevo


Matthew Palmer
Matthew Palmer

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Matthew Palmer razgovarao je danas u Sarajevu sa odabranim kantonalnim zastupnicima o važnim "reformskim naporima i inicijativama koje koalicija poduzima kako bi odgovorila na potrebe i brige građana Kantona", saopšteno je kratko iz Ambasade SAD u BiH.

Na sastanku su bili Igor Stojanović (SDP), Vedran Jakupović (NiP), Sead Milavica (DF), Jasna Duraković (SBB), Vildana Bešlija (Naša stranka), te Amra Junuzović-Kaljić (NBL), svi predstavnici stranka koje čine vlast u Kantonu Sarajevo.

Mostarski sastanak sa Izetbegovićem i Čovićem

U srijedu je Palmer u Mostaru, skupa sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnik EU u BiH Johannom Sattlerom, visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, šeficom Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i otpravnicom poslova Ambasade Velike Britanije Ruth Wiseman, razgovarao sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem o hitnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru.

Kako je saopšteno iz Ambasade SAD, svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na općinskim izborima 2020. godine.

Kurspahić: Moskva vraća Vašington na Balkan

"Evropski sud za ljudska prava (ECtHR), u svojoj presudi o izborima u Mostaru, jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja, a kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u maju 2020. godine", navedeno je iz Ambasade SAD u srijedu.

Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnom nivou, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo da glasaju, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad.

O Beogradu i Prištini

Palmer je u srijedu, tokom gostovanja u sarajevskom studiju Televizije N1, uz ostalo, izjavio da je cilj SAD jačanje institucija BiH, kako bi ta zemlja mogla zadovoljiti kriterijume za članstvo u EU. Upitan o navodima da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najveći ruski saveznik u regionu, Palmer je rekao da "ne želi da personalizuje stvari".

"SAD imaju ciljeve na Zapadnom Balkanu i u svojim odnosima s BiH. Sa svim relevantnim vlastima želimo da radimo na evropskoj budućnosti za građane i to je ono što građani žele za sebe, da lideri na tome rade", izjavio je Palmer i dodao da SAD na tim ciljevima rade "s partnerima koje imaju".

On je rekao i kako SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi značilo međusobno priznanje.

Prema njegovim riječima, potrebno je da Beograd i Priština "sjednu za sto, postignu dogovor i zajedno nacrtaju put ka evropskoj budućnosti".

XS
SM
MD
LG