Dostupni linkovi

Hrvatske kompanije prijavile slovenačkog ministra


Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek

Hrvatske kompanije "Agrokor" i "Fortenova grupa" prijavile su Evropskoj komisiji ministra privrede Slovenije Zdravka Počivalšeka zbog miješanja u proces prenosa slovenačkog tržnog centra "Merkator" sa "Agrokora" na "Fortenova grupu".

"Agrokor" i "Fortenova grupa" obratili su se Evropskoj komisiji žaleći se na izjave Počivalšeka koji je posljednjih mjeseci u više navrata uslovljavao prenos "Merkatora" sa posrnulog koncerna "Agrokor" na "Fortenova grupu", piše ljubljanski list "Dnevnik".

U prijavi je navedeno da se Vlada Slovenije putem Počivalšeka nedopušteno miješa u proces prenosa, odnosno poslovne odluke privatnih kompanija.

Prenos "Merkatora" na "Fortenova grupu" planiran je do kraja godine, ali je za to potreban pristanak svih banaka koje su povjerioci "Merkatora". Proces koči slovenačka SID banka koja je u državnom vlasništvu i još nije dala saglasnost.

Počivalšek je posljednjih mjeseci dao više izjava u kojima je naglasio da bi "Merkatorovi" dobavljači iz Slovenije i nakon prenosa "Merkatora" na "Fortenova grupu" morali da zadrže status glavnog dobavljača, a organizovao je i sastanak dobavljača, "Fortenova grupe" i ruske Sberbanke da bi ishodio poseban sporazum u kojem bi to bilo zagarantovano slovenačkim dobavljačima.

Budući da Slovenija nema nikakvog uticaja u trgovačkom lancu "Merkator" jer je prodala vlasnički udio, u "Fortenova grupi" su uvjereni da slovenačka Vlada putem državne SID banke neopravdano koči prenos "Merkatora" na "Fortenova grupu".

XS
SM
MD
LG