Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice za zločine na području Glamoča i Prijedora


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška Suvare koji se tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti 1992. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, tokom mjeseca maja i juna 1992. godine, na području Glamoča, u vojnoj uniformi i naoružan automatskom puškom, dolazio u mjesta nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te prijetnjama po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe bošnjačke nacionalnosti iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne ozlijede.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu i protiv Sabahudina Kajdića koji se tereti se za zločine počinjene 1992. godine u Prijedoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okolice, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva kao kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, opština Prijedor, učestvovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je učestvovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila koji su nakon odvođenja iz kuća ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Optuženi se tereti i za mučenje te zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti. Optužnica je također proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG