Dostupni linkovi

Zvizdić i Čović: Za BiH značajno preuzimanje kontrole nad bh. nebom


Odlazak aviona sa aerodroma u Sarajevu, ilustrativna fotografija
Odlazak aviona sa aerodroma u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Preuzimanjem potpune kontrole zračnog saobraćaja u cijelom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine koje će se dogoditi večeras iza ponoći, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) će otvoriti novo poglavlje u historiji civilnog zrakoplovstva BiH, saopćeno je iz te agencije, prenosi Fena.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je večeras manifestacija izuzetno značajnog preuzimanja gornjeg, poslije i donjeg neba od strane Bosne i Hercegovine.

"To je za nas značajno, prije svega zbog činjenice da u potpunosti ispunjavamo međunarodne standarde, da smo uspjeli obrazovati veliki broj kontrolora leta koji to mogu vrlo profesionalno preuzeti kada je pitanju BiH", naveo je Zvizdić.

Pojasnio je da je riječ o letovima iznad 10 hiljada metara, te da je BiH na takvoj geografskoj poziciji "da imamo veliki broj takvih letova".

"Bit će to vrlo zahtjevan i odgovoran posao, ali u svakom slučaju i u tehničkom i u statusnom i u finansijskom smislu, vrlo koristan za BiH", ocjenio je Zvizdić.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je kazao novinarima da je činjenica da smo konačno preuzeli u cjelini bh. nebo od velikog značaja.

"To znači za nas jako mnogo, u finansijskom dijelu ogromno. U jednoj posebnoj odgovornosti preleta ogromnog broja, rekao bih tisuću letova dnevno, će sada naši ljudi morati kroz kontrolu leta pratiti iznad BiH, što je jedna velika odgovornost, ali i znak naše osposobljenosti da ulazimo i dijelimo tu odgovornost sa svim partnerima u EU i ne samo u EU", kazao je Čović.

Iz Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH navode da će večerašnjim događajem u potpunosti biti realizirana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim saobraćajem u BiH (ATM Strategija BiH), što u prijevodu znači da se potpuni nadzor cijelog bosanskohercegovačkog neba više neće obavljati iz susjednih država, već iz same BiH.

XS
SM
MD
LG