Dostupni linkovi

Zelenski želi dogovoriti razmjenu preostalih zarobljenika u Rusiji


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da želi dogovoriti razmjenu svih preostalih ukrajinskih zatvorenika koji se nalaze u Rusiji, tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu u Parizu sljedeće sedmice.

Ukrajina i Rusija razmijenile su zatvorenike početkom septembra ove godine.

Na spisku osoba za razmjenu bila su 24 ukrajinska mornara iz Rusije, koji su uhapšeni na Krimu u novembru prošle godine. Zarobljeni su zajedno sa tri mornarička broda dok su pokušavali proći kroz Kerčki prolaz, jedini pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru. Tokom te operacije ruska mornarica je otvorila vatru, povredivši nekoliko Ukrajinaca.

Pročitajte i ovo: Rusija i Ukrajina razmenile zarobljenike, među njima i Oleg Sencov

Među razmenjenima je ukrajinski filmski stvaralac Oleg Sencov, koji je osuđen u Rusiji na 20 godina zatvora 2015. godine zbog „planiranja terorističkih akcija na Krimu“. Inače, suđenje Sencovu, SAD i EU su osudile, okvalifikovavši ga kao političko. U Rusiji se Sencov smatra političkim zatvorenikom broj jedan.

Obraćajući se javnosti tokom posjete premijera Švedske, Stefana Lofvena, Zelenski je rekao da će tokom samita također razgovarati o održavanju lokalnih izbora u istočnoj regiji Donbasa, insistirajući da se održe pod ukrajinskim zakonima i sa ukrajinskim kandidatima.

Odnosi između Rusije i Ukrajine dramatično su se pogoršali 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i pobunjenici podržani od strane Rusije započeli ustanak u dva regiona istočne Ukrajine.

Lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, sastat će se 9. decembra kako bi pomogli u rješavanju konflikta između ukrajinskih trupa i snaga koje podržava Rusija a tokom kojeg je poginulo više od 13.000 ljudi.

Oslobođeni Ukrajinci stigli u Kijev
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

XS
SM
MD
LG