Dostupni linkovi

Varhelyi o novoj metodologiji procesa proširenja EU


 Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi potvrdio je da će Evropska Komisija ubrzo izaći sa predlogom o novom pristupu u procesu proširenja.

“Evropska komisija će početkom sledeće godine predstaviti sugestije za proces pridruživanja kako bi se ojačao pregovarački proces”, najavio je Varhelyi govoreći u Evropskom parlamentu na konferenciji u kojoj učestvuju i predstavnici nacionalnih skupština iz zemalja Zapadnog Balkana. On je s tim u vezi najavio da će predlog obuhvatiti “dinamičniji proces” umesto jednostavnog otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima.

Ovo je Varhelyev prvi nastup u javnost od kada je preuzeo funkciju, prvog decembra.

Varhelyeva najava o promeni pristupa u procesu proširenja se poklapa sa zahtevom Francuske koja traži usvajanje nove metodologije u pristupnim pregovorima, kao preduslov za otvaranje ovog procesa za Severnu Makedoniju i Albaniju.

S tim u vezi, evropski komesar za proširenje je potvrdio da će ustrajati u odbrani preporuke Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, te je podvukao da je ovo neophodno pre zagrebačkog samita koji će biti održan u maju 2020 godine.

Oliver Varhelyi je naglasio da je moguće paralelno raditi unutrašnje reforme u Evropskoj uniji i procese oko proširenja.

Smatra da EU treba da bude u stanju da primi nove članice u trenutku kada zemlje ispune sve uslove.

XS
SM
MD
LG