Dostupni linkovi

Migranti u 'Vučjaku': Odbijamo hranu, zbog snijega je nemoguće boraviti


Migrant u 'Vučjaku', decembar 2019.
Migrant u 'Vučjaku', decembar 2019.

Oko 600 migranata u "Vučjaku" nedaleko od Bihaća najavljuje da neće uzeti hranu jer je u tom kampu, kako navode, nemoguće boraviti zbog prvog snijega koji je jutros (3. decembar) pao.

Kamran iz Pakistana kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je noć bila izuzetno teška zbog niskih temperatura i snijega.

"Želimo u neki centar jer ovo nije kamp za ljude. Nismo kriminalci, ubice, ni teroristi. Zbog čega smo osuđeni na ovo? Mnogo puta sam davao intervjue i pričao mnogim medijima kako je ovdje, ali ništa se nije promijenilo. Želimo dalje. Ovo je nemoguće", rekao je Kamran.

Dio migranata je tokom noći napustio kamp i spustio se u Bihać, grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

"Imamo prvi bunt migranata u 'Vučjaku'. Apelovali smo i tražili da se izmjeste, međutim, ništa se nije desilo. Šta će danas biti - teško je reći", izjavio je novinarki Radija Slobodna Evropa (RSE) u 'Vučjaku' sekretar Crvenog krsta Grada Bihaća, Selam Midžić.

U posjetu kampu je 3. decembra stigla visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je najavila posjetu bosanskohercegovačkim migrantskim kampovima, te konferenciju za medije u Sarajevu 6. decembra.

Kamp 'Vučjak, kraj novembra 2019.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

XS
SM
MD
LG