Dostupni linkovi

Nova blokada puta za vozačice u Turkmenistanu


Desetine žena su opisale da su im saobraćajni policajci oduzeli vozačke dozvole pod slabim izgovorom - da nemaju rezervne gume ili da im nedostaje oprema za prvu pomoć.
Desetine žena su opisale da su im saobraćajni policajci oduzeli vozačke dozvole pod slabim izgovorom - da nemaju rezervne gume ili da im nedostaje oprema za prvu pomoć.

Turkmenistanska saobraćajna policija je prateći "upute odozgo" prestala obnavljati vozačke dozvole ženama koje voze, što vlasti ne žele javno komentarisati.

Majka iz Ašgabata, koja vozi dvije decenije, ostala je bespomoćna nakon što su vlasti nedavno odbile da joj produže vozačku dozvolu što djeluje kao svjež udarac ženama vozačicama u centralnoazijskoj zemlji kojom dominiraju muškarci, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Žena, koja ne želi otkriti svoj identitet zbog straha od odmazde, kaže da u više od desetak posjeta nadležnim vlastima nije uspjela dobiti objašnjenje zašto je njena rutinska molba za obnavljanje vozačke dozvole odbijena.

Kaže da nikada nije dobila kaznu. "Kada sam od jednog službenika tražila da mi pokaže neki službeni dokument" kojim bi pojasnio odbijenicu, dodaje, on se pozvao na "usmenu uputu odozgo".

"Rekao je: 'Molim vas, shvatite me: ne mogu prihvatiti vašu molbu."

Ističe da je vožnja ključna za njen porodični život.

Nekoliko drugih žena u glavnom gradu dijelile su slične priče s turkmenistanskim servisom RSE-a o tome da im u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo dozvoljeno da podnesu zahtjev za produženje vozačke dozvole. Turkmenistanske vozačke dozvole zahtijevaju obnavljanje svakih 10 godina.

Turkmenistan trpi zbog zaostavštine sovjetske birokratije i podmićivanje je rasprostranjeno. Ali neformalna anketa među muškim vozačima nije dala naznake o sličnom trendu neobnavljanja vozačkih dozvila za muškarce.

Žene su rekle za RSE da, dok su prepreke za obnavljanje dozvola postojale već neko vrijeme, vjeruju da su odbijanja njihovih molbi počela tek prije nekoliko mjeseci.

Službeni informativni portal u Turkmenistanu objavio je crtež koji prikazuje ženu vozačicu sa saobraćajnim znakovima na ušima.
Službeni informativni portal u Turkmenistanu objavio je crtež koji prikazuje ženu vozačicu sa saobraćajnim znakovima na ušima.

Optužbe dolaze nakon špekulacija da je Turkmenistan već poduzeo mjere kako bi obeshrabrio žene da voze, uključujući proizvoljna zaustavljanja i zapisivanja, kao i oduzimanje dozvola na licu mjesta.

Majka koja je izgubila dozvolu kaže da je postojao još jedan znak da su ostale žene bile ciljano pogođene. "Kad sam [pitala] kada će vlasti ponovno izdavati dozvole, službenik je rekao: '‘Čim počnu [ponovo izdavati dozvole], u gradu će se čuti za to i saznat ćete'", rekla je.

Desetine žena su opisale da su im saobraćajni policajci oduzeli dozvole pod slabim izgovorom da nemaju rezervne gume ili da im nedostaje oprema za prvu pomoć.

U februaru je publikacija koju je objavila opozicija - ‘Hronike Turkmenistana’ saopštila kako je dvadesetak žena vozačica - samo u jednom danu -zaustavljeno i legitimisano na jednom saobraćajnom mjestu na aveniji Bitarap Turkmenistan.

U septembru je turkmenski servis RSE-a izvijestio da su saobraćajni službenici masovno zaustavljali žene za volanom na glavnim cestama i oduzimali im dozvole po kratkom postupku, prije nego što su ih odvodili u centralne stanice saobraćajne policije.

Uprkos višestrukim pokušajima RSE-a da dobije zvaničnu izjavu, turkemenistanske vlasti nisu javno komentarisale navode o diskriminaciji vozačica.

XS
SM
MD
LG