Dostupni linkovi

Omladina DS-a zauzela centralu stranke u Beogradu


Omladina Demokratske stranke u centrali stranke u Beogradu 30. novembra uveče
Omladina Demokratske stranke u centrali stranke u Beogradu 30. novembra uveče

Omladina Demokratske stranke zauzela je centralu stranke u Beogradu, nakon što je Predsedništvo DS prethodno raspustilo omladinski klub DS i više beogradskih odbora.

Izvršni odbor Demokratske stranke saopštio je ranije danas da je odluku o raspuštanju Gradskog odbora Beograd i Demokratske omladine doneo zbog neaktivnosti gradskog odbora "kao i zaustavljanja štetnih praksi koje su Demokratskoj stranci na lokalnim izborima u Beogradu i donele najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji".

Ivanović: Želimo razgovor sa rukodovodstvom stranke

Nemanja Ivanović, jedan od članova Demokratske omladine koji se nalazi u sedištu stranke, za RSE je izjavio da im se nakon raspuštanja omladine, niko nije obratio.

„Ovo je naš način da ih (rukovodstvo DS-a prim. aut) dovedemo na dijalog, da vidimo šta je problem jer nama nije interes nikakvo rušenje nego da radimo naš posao, da se bavimo mladima. Naš plan je samo da razgovaramo sa nekim i ovde ćemo ih čekati dok se god ne pojave, na primer predsednik Zoran Lutovac, tek ponavljam da naša namera nije nikoga da rušimo niti da se mešamo u unutar stranačka prepucavanja“, rekao je Ivanović.

Na naše pitanje da li su u kontaktu sa rukovodstvom stranke, Ivanović je za RSE rekao da ih je obišao sekretar stranke Goran Ljajić. „Sa njim smo imali normalan razgovor. On nas je uputio na prave lekove u stranci, na procedure i ostalo, ali mi i dalje zahtevamo da neko iz rukovodstva, odnosno predsedništva dođe da nam obrazloži odluku".

Nemanja Ivanović: Želimo samo da razgovaramo i ovde ćemo ih čekati dok se ne pojave
Nemanja Ivanović: Želimo samo da razgovaramo i ovde ćemo ih čekati dok se ne pojave


Božović: Doživeli smo da u Demokratskoj stranci nema demokratije

Omladina Demokratske stranke (DS) došla je večeras u centralu DS-a u Beogradu zahtevajući razjašnjenje njihovog raspuštanja, rekao je poslanik DS-a Balša Božović agenciji Beta dodavši da omladina očekuje da im se rukovodstvo stranke obrati i da im pojasne takvu odluku.

"Razočaran sam zato što nakon sedam i po godina kako se tučemo sa Aleksandrom Vučićem i borimo da se demokratija vrati u institucije Srbije i da počnu da rade svoj posao doživeli smo to da demokratije nema Demokratskoj stranci", izjavio je Božović.

Božović je inače, zajedno sa stranačkim kolegama Branislavom Lečićem, Aleksandrom Jerkov, Radoslavom Milojičićem Kenom, kao i bivšim ministrom Slobodanom Milosavljevićem, napustio današnju sednicu Glavnog odbora DS-a i pre njenog završetka negodujući što su u odlučivanju o tačkama dnevnog reda u raspravi učestvovali gosti koji nisu članovi DS-a.

Božović smatra da je bez obrazloženja raspušena Demokratska omladina i najveći odbor, DS beogradski odbor, jer, kako je naveo, nisu po volji nekim u centrima moći takozvane opozicije.

"Jednostavno razočaran sam i duboko ogorčen načinom na koji je sve ovo urađeno i mislim da će posledice ovakvog razaranja DS tek osetiti Srbija i građani Srbije", rekao je Božović.

On je ocenio da je time učinjena velika usluga Aleksandru Vučiću (predsedniku Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke).

"Meni nije jasno zašto je ovo ovako urađeno. Šokiran sam jer ovo je urađeno samo zato što neko ima suprotno mišljenje od predsednika stranke i Saveza za Srbiju koji govori predsedniku DS, šta treba da radi unutar stranke. Vrlo mi je krivo što je DS sve ovo doživela", rekao je Božović.

Omladina Demokratske stranke u centrali stranke u Beogradu 30. novembra uveče
Omladina Demokratske stranke u centrali stranke u Beogradu 30. novembra uveče

DS: Omladina raspuštena zbog neaktivnosti

Iz DS je ranije danas saopšteno da su razlozi za raspuštanje neaktivnost gradskog odbora, kao i zaustavljanje štetnih praksi koje su Demokratskoj stranci na lokalnim izborima u Beogradu donele, kako kažu, najlošiji rezultat u istoriji stranke i time je stavili na marginu političkog života u Srbiji.

Dodaje se da predstavnici omladine prilikom organizacije izbornog kongresa nisu delovali u skladu sa demokratskim procedurama kojih se, kako kažu, Demokratska stranka beskompromisno drži od svog osnivanja, čime su naneli štetu Demokratskoj omladini i stranci.

"Demokratska stranka odlučna je u svojim namerama da stane na put podelama u stranci i ličnim političkim agendama koje su preče od interesa građana i opozicione borbe protiv režima", navodi se u saopštenju DS.

Predsednik omladine DS-a: Odluka o raspuštanju šokantna

Predsednik Demokratske omladine Aleksandar Pavić, takođe se tokom dana oglasio saopštenjem u kome je naveo da ih je "šokirala i zabrinula odluka o raspuštanju Demokratske omladine čije je rukovodstvo izabrano tek pre šest dana".

On je u pisanoj izjavi naveo da raspušteno rukovodstvo Demokratske omladine strahuje da to predstavlja nastavak ukidanja i raspuštanja legitimno izabranih organa stranke i njihovo zamenjivanje "izabranim poslušnicima pojedinaca iz stranačkog rukovodstva".

Kako je dodao, posebno zabrinjava činjenica da je svega nekoliko sati pre toga Glavni odbor potvrdio rezultate izbora za omladinu i da je Predsedništvo na iznenadnoj i neplaniranoj sednici donelo tu odluku. "Omladinci Demokratske stranke su mladi ljudi koji se bore za demokratiju u Srbiji, koji su u Demokratsku stranku došli u njenim najtežim trenucima verujući da samo ona može da pobedi Srpsku naprednu stranku i koji ne mogu i ne žele da pristanu na ovako brutalno gaženje demokratije u stranci", naveo je Pavić.

Kako je dodao, znali su da novoizabrano rukovodstvo Demokratske omladine ne odgovara pojedincima u vrhu stranke, ali i mnogima van nje koji su se aktivno uključili u izbore u omladini.

"Od samog početka je bilo jasno da omladinci nisu jedini koji učestvuju na ovim izborima, da razni centri moći ulažu napore da na izborima ne pobede oni koji imaju većinsku podršku omladine u DS i da se na grub način mešaju u izborni proces u stranci koja je nekada mogla da se pohvali po tome da je jedina koja ima unutarstranačku demokratiju", naveo je Pavić.

Naveo je da nisu očekivali da će rukovodstvo DS otići "ovoliko daleko i na ovaj način nastaviti da diciplinuje neposlušne, one koji misle svojom glavom i one koji im se iz bilo kojih razloga ne sviđaju".

"Oni koji to rade treba da znaju da nas ovime neće ni ućutkati ni skloniti i da ćemo mi biti ona stara Demokratska stranka pošto su oni očigledno zaboravili šta je to. To obećavamo", istakao je Pavić.

XS
SM
MD
LG