Dostupni linkovi

Protest ispred REM-a, više od 42 hiljade potpisa građana protiv rijalitija i govora mržnje


Beograd 30. novembra
Beograd 30. novembra

Aktivisti Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti okupili su se danas ispred zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Beogradu gde su zahtevali da Skupština Srbije razmatra izmenu Zakona o elektronskim medijima kojim bi se regulisao rijaliti program i govor mržnje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Iz tog udruženja na skupu "Korak do kulture" ispred REM-a su kazali da su za izmenu zakona prikupili više od 42 hiljade potpisa građana, prenosi Beta.

Usvajanjem izmene zakona koji predlažu rijaliti programe između 18 i 23 časa ne bi bilo i uvelo bi se obaveznih pola sata kulturnog programa za decu i mlade na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Kako navode, ukidanje rijaliti programa je neustavno, "sama forma nije problematična, već je problematičan saobraćaj koji se nameće kroz tu vrstu programa".

"Razumni rok da Skupština uzme u razmatranje izmene zakona je do kraja decembra. Svi potpisi su verifikovani, a iz Ministarstva kulture su na sastanku kazali da su predlozi apsolutno na mestu", rekli su aktivisti.

Kako obrazlažu, rok je do kraja godine zbog toga što se oktobarsko zasedanje Skupštine završava u decembru, a ako zakon ne bude bio uzet u razmatranje obratiće se predsednici Skupštine Maji Gojković.

"Gojković mora da nas primi. Do sada je prikupljeno 4.800 potpisa građana da nas ona primi", dodali su.

Protest je između ostalog organizovan večeras i zbog nereagovanja REM-a na neprikladni sadržaj na televizijama sa nacionalnim frekvencijama.

XS
SM
MD
LG