Dostupni linkovi

Ambasada SAD: Politika prema Srbiji se nije promenila posle izveštaja Pentagona


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Američka politika prema Srbiji se nije promenila, ostala je ista dugi niz godina, rečeno je u ambasadi SAD listu Politika na pitanje da li bi izveštaj Pentagona u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, a u kome se kaže da je Srbija najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju na Zapadni Balkan, mogao da utiče na budući kurs Vašingtona prema Beogradu.

U izveštaju Ministarstva odbrane SAD iz maja ove godine, koji je RSE objavio, ocenjuje se i da su pre dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

Kako je rečeno za današnju Politiku, Vašington razume "interes Srbije da razvija pozitivne odnose s nizom partnera i očekivali bismo da će i ostali srpski partneri pokazati slično poštovanje i podršku za srpske strateške ciljeve".

U američkoj ambasadi, kako je navedeno, podsećaju da je ambasador Entoni Godfri nedavno objasnio da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvija kao moderna, demokratska, prosperitetna evropska država, koja je u miru sa susedima, koja demostrira puno poštovanje vladavine zakona i posvećena je garantovanju prava svih njenih građana.;

Listu je rečeno i da Amerika u potpunosti podržava "navedeni cilj Srbije u evropskim integracijama i članstvu u EU", kao i da poštuje srpsku politiku vojne neutralnosti.

"Naš angažman sa Srbijom - i američkom tehničkom pomoći, koja se u velikoj meri realizuje preko USAID-a - ima za cilj da pomogne Srbiji u postizanju zacrtanog cilja, evropske integracije", navela je Politika prenoseći odgovor američke ambasade.

XS
SM
MD
LG