Dostupni linkovi

Dačić o izveštaju Pentagona: Tražimo "bratske zagrljaje"


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da Srbiju interesuje njen nacionalni, državni interes i da je spremna da sarađuje sa svima koji te interese poštuju.

Na pitanje o navodima iz izveštaja Pentagona da ruski uticaj u Srbiji raste od dolaska na vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da Srbija "traži strateška partnerstva i bratske zagrljaje" što, kako je dodao, ne znači da ju je neko uzeo pod kontrolu.

"Naše su ruke otvorene za zagrljaje, samo fale ruke koje bi se grlile sa nama" rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamenikom šefa ruske diplomatije Aleksandrom Gruškom.

On je rekao da je i "pre 100 ili 200 godina" moglo da se piše o jakom uticaju Rusije u Srbiji, dodajući da Srbija "ne radi ni protiv koga već za sebe" i da nije ničiji privezak.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je da kao diplomata ne komentariše tekst koji nije čitao.

Posle razgovora sa Dačićem on je ocenio da je rusko-srpska agenda veoma pozitivna i da se Rusija zalaže za to da Balkan bude mirno, stabilno područje Evrope.

"Naša vojno-tehnička saradnja ne krši međunarodne norme", dodao je.

Na pitanje o navodnom izvozu srpskog oružja u Ukrajinu, Dačić je rekao da Srbija nikada nije dala dozvolu niti izvozila oružje u Ukrajinu, niti u zemlje sa crne liste. "A da li ima nekih trgovanja van Srbije, to mora da se ispita", dodao je.

Povodom navoda da je srpsko oružje završilo u rukama boraca Islamske države Dačić je rekao da "Srbija nema šta da krije" i da je "sve transparentno".

Dačić je rekao da sa Gruškom nije razgovarao o špijunskoj aferi dodajući da to "nije bila tema razgovora danas" i da će o tome razgovarati predsednici Aleksandra Vučić i Vladimir Putin "ako za to bude bilo potrebe" tokom Vučičeve posete Rusiji iduće nedelje.

XS
SM
MD
LG