Dostupni linkovi

Uskoro nova stranka bivšeg turskog premijera


Bivši premijer Turske, Ahmet Davutoglu
Bivši premijer Turske, Ahmet Davutoglu

Bivši premijer Turske, Ahmet Davutoglu koji je ranije bio najbliži saradnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan (Redžepa Tajipa Erdoana) uskoro osniva svoju vlastitu političku stranku, potvrdili su izvori Reutersa.

Šezdesetogodišnji Davutoglu služio je kao premijer između 2014. i 2016. prije no što se odvojio od Erdogana. Ove godine je Davutoglu kritikovao predsjednika i ekonomsko upravljanje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) te ih optužio za suzbijanje osnovnih sloboda i slobode govora.

U septembru je napustio vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP) i najavio osnivanje vlastite stranke.

"Očekuje se da će nova stranka koju Davutoglu formira podnijeti svoju prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova i službeno će biti osnovana u roku od nekoliko sedmica ", rekao je Reutersu izvor koji je bio uključen u osnivanje stranke.

"Rješavaju se posljednji detalji oko nove stranke. Neće biti odgađanja za narednu godinu. Zgrade su iznajmljene, sjedište će biti u Ankari sa provincijskim centrom u Istanbulu", dodao je izvor.

Ahmet Davutoglu je 13. septembra saopštio da izlazi iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdogana te da planira da osnuje novi politički pokret.

Davutoglu je povukao taj potez nekoliko dana nakon što je Erdoganova partija pokrenula postupak za njegovo isključenje pod optužbom za kršenja discipline, zajedno sa još tri bivša zastupnika.

Davutoglu je bio ministar inostranih poslova Turske između 2009. i 2014. godine, a potom premijer do 2016, kada ga je Erdogan smijenio i na njegovo mesto postavio Binali Jildrima.

Reutersov izvor je saopštio da će pojedini visoki zvaničnici javnog sektora kao i bivše političke figure da se pridruže novoj stranci.

XS
SM
MD
LG