Dostupni linkovi

Inflacija u evrozoni porasla, nezaposlenost pala


Inflacija u 19 zemalja evrozone porasla je u novembru ali i dalje je daleko ispod nivoa koji bi želela Evropska centralna banka i njena nova predsednica Kristin Lagard, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Prema novim podacima nezaposlenost u evrozoni u oktobru od 7,5 odsto je na najnižem nivou od 2008. godine.

Maloprodajne cene porasle su 1.0 odsto u novembru na godišnjem nivou, u odnosu na 0,7 odsto prethodnog meseca, pokazuju podaci evropske statističke agencije Eurostat.

To je više od očekivanog rasta od 0,9 odsto ali i dalje ispod oko dva odsto koliko je cilj ECB-a, prenosi Beta.

Nezaposlenost u evrozoni u oktobru pala je na najniži nivo od jula 2008. godine iako privredni rast usporava zbog problema oko američko-kineskog trgovinskog rata i neizvesnosti vezanih za odlazak Britanije iz EU.

Prema Eurostatu, nezaposlenost je u oktobru pala na 7,5 odsto sa 7,6 odsto u septembru. Tokom tog meseca broj ljudi koji je bez posla smanjio se za 31.000 na 12,33 miliona.

Nezaposlenost stalno pada u evrozoni poslednjih nekoliko godina pošto se ta oblast oporavljala od finansijske krize i strahovanja oko budućnosti Grčke u zoni koja koristi evro kao valutu.

Razlike među zemljama i dalje postoje. Nezaposlenost je ostala jako niska u Nemačkoj, na 3,1 odsto, ali je pala poslednjih godina i u Španiji i Grčkoj gde je bila u jednom trenutku preko 25 odsto, a sada iznosi 14,2, odnosno 16,7 odsto.

XS
SM
MD
LG