Dostupni linkovi

Mađarska policija privela stotinu i dvadeset migranata


Mađarski graničari
Mađarski graničari

Mađarska policija je u pograničnom području sa Srbijom privela 120 migranata koji su u grupama pokušali da uđu u tu zemlju.

Migranti su privedeni juče u županijama Čongrad i Bačkiškun, koje se graniče sa Srbijom, javio je RTS.

Prema podacima mađarske policije, samo tokom ovog mjeseca je više od 2.000 migranata spriječeno da uđe u Mađarsku, odnosno vraćeno u dva prihvatna azilantska centra na mađarsko-srpskoj granici kod Kelebije i Horgoša.

To je u ovoj godini najveći broj zabilježenih slučajeva prelaska granice tokom jednog mjeseca, a tendencija rasta se nastavlja.

Migranti, osim što preskaču, obilaze i sijeku ogradu na mađarsko-srpskoj granici, svakodnevno provaljuju u kamione koji čekaju na ulaz u Mađarsku, a pokušavaju da se sakriju i u vozovima koji saobraćaju prema EU.

Mađarske vlasti, u skladu sa zakonom donijetim nakon početka migrantske krize, sve ilegalne migrante uhvaćene bez dokumenata za boravak u toj zemlji vraćaju u prihvatne centre na granici sa Srbijom.

Savjetodavno tijelo Evropskog suda za ljudska prava objavilo je u oktobru da je Mađarska, uz Poljsku i Češku prekršila zakonodavstvo Evropske unije odbijajući pridržavati se migrantskih kvota koje je blok odredio.

Zemlje EU usaglasile su se da će u 2015. premjestiti 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke budući da su bile pogođene velikim prilivom izbjeglica.

Ove tri države nisu, međutim, preuzele brigu skoro ni o jednoj osobi tokom dvije godine koliko je program bio u funkciji.

Izvršna komisija EU tražila je objašnjenje, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore.

XS
SM
MD
LG