Dostupni linkovi

Trump u nenajavljenoj posjeti Afganistanu, nada se primirju


Donald Trump u avionu Air Force One
Donald Trump u avionu Air Force One

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je nenajavljeno otputovao u Afganistan kako bi, sa američkim trupama u zračnoj bazi Bagram izvan glavnog grada Kabula, proslavio praznik Dan zahvalnosti.

Tokom posjete, koja je trajala oko dva i po sata, dao je izjavu hangaru, a susreo se i s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem.

Oko 13.000 američkih vojnika je u Afganistanu, 18 godina nakon što su Sjedinjene Države izvršile invaziju nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Rekao je da vjeruje da će talibanski pobunjenici pristati na primirje u najdužem američkom ratu, prenosi Reuters.

"Talibani žele da postignu dogovor", rekao je Trump. "Mi se sastajemo sa njima I govorimo da to mora biti primirje, što oni nisu željeli, a sada žele, vjerujem. i oni nisu htjeli da primirju i sada oni žele da primirje. Vjerujem da će se to tako I dogoditi”.

Sjedinjene Države ranije ove godine postigle su sporazum s talibanskim pobunjenicima kako bi povukli trupe iz zemlje i u zamjenu za sigurnosne garancije.

Ali, Trump je u septembru iznenada opisao pregovore koji su trajali godinu dana kao "mrtve" i povukao poziv pobunjenicima na sastanak u blizini Washingtona zbog ubistva američkog vojnika.

Američki predsjednik je u posljednje vrijeme sugerisao da bi se pregovori mogli obnoviti.


XS
SM
MD
LG