Dostupni linkovi

Macron: Nije mi žao zbog izjave da je NATO doživio 'moždanu smrt'


rancuski predsjednik Emmanuel Macron sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom
rancuski predsjednik Emmanuel Macron sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao da je njegova primjedba da je NATO doživio "moždanu smrt" bila koristan poziv na buđenje članovima saveza i da se neće izvinuti što je to rekao.

Macronova izjava uoči samita u Velikoj Britaniji 4. decembra izazvala je snažne reakcije evropskih saradnika koji vjeruju da se Evropa još, u velikoj mjeri, mora oslanjati na transatlantsku vojnu alijansu za obranu, prenosi Reuters.

Ali, francuski lider, govoreći zajedno s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao je da su primjedbe bile potrebne nakon što su saveznici postali previše fokusirani na budžetska pitanja, umjesto da razvijaju geopolitiku.

"Pitanja koja sam postavio su otvorena pitanja koja još nismo riješili", rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a.

"Mir u Evropi, situacija nakon INF-a (Ugovora o nuklearnim projektilima srednjeg dometa), odnos s Rusijom, pitanje Turske, ko je neprijatelj? Zato kažem: sve dok se ta pitanja ne riješe, nemojmo pregovarati o dijeljenju troškova i podjeli tereta."

"Dakle, možda nam je bio potreban poziv za buđenje. Drago mi je što je upućen i drago mi je što svi sada misle da bismo trebali razmišljati više o našim strateškim ciljevima", kazao je Macron. "Dakle, ne izvinjavam se zbog toga što sam raščistio nejasnoće."

Stoltenberg je odgovorio da su u neizvjesnim vremenima od velike važnosti jake multilateralne institucije poput NATO-a.

"Nije tajna da sigurno postoje razlike između saveznika," rekao je. "Ali snaga NATO-a je u tome što smo i ranije imali iste vrste razlika i svaki put smo ih uspjeli prevladati."

Macron, čije je otvaranje prema Rusiji proteklih mjeseci zabrinulo saveznike u istočnoj Evropi, rekao je da bi sada ključno pitanje NATO-a trebalo biti da odluči ko je njihov zajednički neprijatelj, s obzirom na to da je Sovjetski Savez odavno propao.

"Je li naš neprijatelj danas, kao što ponekad čujem, Rusija? Je li to Kina? Je li svrha Atlantskog saveza da ih imenuje kao neprijatelje? Ne mislim da je tako", rekao je Macron.

"Naš zajednički neprijatelj, u Alijansi je, čini se, terorizam, koji je pogodio sve naše zemlje."

XS
SM
MD
LG