Dostupni linkovi

Stvarnost ili fikcija – sovjetska špijunka koja je spasila Saveznike


Gevork i Goar Vartanjan na svečanoj dodeli nagrada u januaru 2007.

Špijunka Goar Vartanjan, koja je prema sovjetskim izvorima pomogla u sprečavanju nacističkog plana za ubistvo savezničkih lidera 1943, umrla je u Moskvi u 94. godini.

U jeku Drugog svetskog rata 1943, majušna 17-godišnjakinja je bila u timu sovjetskih agenata za koje Moskva kaže da su osujetili nacistički plan i spasili živote "velike trojke" savezničkih lidera, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pomogavši u razotkrivanju operacije Dugi skok – koju su sastavili sledbenici Adolfa Hitlera da ubiju ili otmu predsednika SAD Frenklina Ruzvelta (Roosevelt), britanskog premijera Vinstona Čerčila (Winston Churchill) i sovjetskog premijera Josifa Staljina tokom strateškog samita u Teheranu – Goar Vartanjan, rođena u Jermeniji, u suštini je, prema sovjetskim izvorima, spasila savezničke ratne napore.

Istoričari i potonja evidencija bacili su znatnu – mnogi će reči ogromnu – sumnju u istinitost, kako je to kasnije opisao navodni organizator iz SS-a, izmišljotine koja je plod mašte gomile "piskarala".

Međutim, Vartanjan, poznata kao Anita, zajedno sa svojim suprugom i kolegom špijunom, Gevorkom Vartanjanom, postala je jedna od najčuvenijih i najdugovečnijih, uspešnih špijunskih priča SSSR-a.

Goar Vartanjan sa suprugom Gevorkom
Goar Vartanjan sa suprugom Gevorkom

Vartanjan je umrla u Moskvi 25. novembra, odnevši sa sobom tajne navodnog sprečavanja operacije Dugi skok i njenih nekoliko decenija života kao visoko odlikovane špijunke KGB-a.

Ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) je, prema izveštajima, ove nedelje saopštila da su Vartanjani bili uključeni u "aktivan obaveštajni rad" u "ekstremnim uslovima u mnogim zemljama", bez iznošenja ikakvih detalja.

Gevork Vartanjan se jednom hvalio da je samo "dva do tri odsto" informacija o njemu i njegovoj supruzi stiglo do javnosti.

To je, prema većini sovjetskih opisa, bio brak posvećenih antifašista i sovjetskih špijunskih majstora.

Rođena u januaru 1926. u Gjurmi, sadašnjoj Jermeniji, Goar se navodno preselila s porodicom u Iran 30-ih godina prošlog veka pre nego što je upoznala Gevorka Vartanjana u Teheranu.

Godine koje su sledile urezane su – zasluženo ili ne – u sovjetsku istoriju.

Sovjetski izvori tvrde da se pridružila njegovoj antifašističkoj grupi kada je imala samo 16 godina. Venčali su se četiri godine kasnije.

Par se navodno vratio u Sovjetski Savezu 1951. godine.

Goar i Gevork su, prema tvrdnjama iz ruskih obaveštajnih službi, zajedn radili 30 godina na tajnim operacijama u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ruska obaveštajna zajednica navodi da se par venčao nekoliko puta na različitim mestima kao deo svoje maske
Ruska obaveštajna zajednica navodi da se par venčao nekoliko puta na različitim mestima kao deo svoje maske

"Pomagala sam mnogo suprugu u poslu, učestovala sam u tajnim operacijama. Zajedno smo delili neuspehe i radost", rekla je u intervjuu 2015, posle Gevorkove smrti, za rusku državnu novinsku agenciju RIA novosti.

Ruski izveštaji navode da se Goar penzionisala kao sovjetska špijunka 1986. godine, ali da je nastavila da obučava mlade agente.

Identiteti Goar i Gevorka Vartanjan su otkriveni 2000. godine, što im je donelo slavu i javne pohvale u postsovjetskoj Rusiji.

Goar Vartanjan i njen suprug Gevork s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
Goar Vartanjan i njen suprug Gevork s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

Njihov rad je inspirisao nagrađeni sovjetsko-francusko-švajcarski film "Teheran 43" s francuskim glumcem Alenom Delonu (Alain).

Istoričar iz Londona koji se bavi špijunažom Aleksandar Vasilijev je među onima koji kažu da je slava Vartanjanovih izgrađena na fikciji KGB-a.

"To je KGB mit koji je objavljen pošto je rat završen", preneo je Radio Farda RSE-a njegovu izjavu o operaciji Dugi skok. "Zasad nema evidencije koja bi ukazivala na nacističke pripreme za atentate u Teheranu".

Dodao je: "Mnogi istoričari veruju da je Staljin širio glasine o teheranskoj terorističkoj operaciji da bi se približio Ruzveltu i oslabio Čerčilov uticaj".

Ipak, 2007. godine Čerčilova unuka Silija Sandis (Celia Sandys) sastala se s Gevorkom Vartanjanom u Moskvi i zahvalila mu što je spasio život njenog dede. Vartanjan, koji je umro 2012, na sastanku je navodno podigao čašu jermenskog brendija "velikoj trojci – Staljinu, Čerčilu i Ruzveltu", dodajući: "Zahvaljujući njima danas živimo u miru".

Goar Vartanjan, koja je 1984. dobila Orden crvene zastave, biće sahranjena na prestižnom moskovskom groblju Trojekurovskoje.

Kremlj joj je odao počast 27. novembra navodeći da je njena karijera možda promenila tok istorije, preneo je Rojters. "Bez Goar Vartanjan i njenog supruga Gevorka istorija je mogla biti drugačija. To su ljudi koji su ostavili trag u istoriji čovečanstva", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je i sam bio oficir KGB-a u Istočnoj Nemačkoj na kraju Hladnog rata, izrazio saučešće porodici i rođacima Vartanjan.

"Putin je dobro znao i Goar i njenog supruga... Goar je posetila Putina u Kremlju, Putin je posetio Goar", rekao je Peskov novinarima.

XS
SM
MD
LG