Dostupni linkovi

I znameniti dijamant ukraden iz muzeja u Drezdenu


Jedna od ukradenih dragocenosti iz Muzeja u Drezdenu
Jedna od ukradenih dragocenosti iz Muzeja u Drezdenu

Jedan dragoceni dijamant od 49 karata je među desetak eksponata ukradenih u spektakularnoj krađi iz Muzeja "Zeleni svod" u nekadašnjoj Kraljevskoj palati u Drezdenu, u Nemačkoj, saopštila je danas negova uprava.

Lopovi za kojima se još traga su u ponedeljak odneli desetak eksponata ukrašenih stotinama dijamanata, rekla je za Frans pres portparolka muzeja koji ima najveću zbirku dragocenosti u Evropi.

Među njima je i jedna sablja u čijoj dršci je devet velikih dijamanata i 770 malih.

Iz Muzeja je ukraden i "Beli dijamant iz Drezdena", nazivan i "Beli dijamant iz Saksonije", jedan od najvrednijih u kolekciji Avgusta Jakog, kralja Poljske i kneza-izbornika Saksonije iz 18. veka.

Ubačen u epoletu taj dijamant od gotovo 50 karata je Avgust Jaki 1728. godine platio "tada nezamislivih 200.000 srebrnih talira", navodi Muzej na svom internet sajtu.

Uprava muzeja je saopštila u ponedeljak da su ukradeni komadi od "neprocenjivog" istorijskog i kulturnog značaja koji ne može da se izrazi materijalno.

Stručnjak za dijamante Tobijas Kormind rekao je za Frans pres da se veruje da je ukradeni dijamant visokog kvaliteta, mada mu se ne zna čistoća, ali čak i ako se pretpostavi da je relativno dobra, mogao bi da košta između 10 i 12 miliona dolara (9,1 do 10,9 miliona evra).

Među drugim ukradenim eksponatima su deo dijamantske ogrlice kraljice Amelije Bavarske i njen veliki broš s više od 600 dijamanata.

U ponedeljak u zoru su četiri lopova ušla u muzej i ukrala eksponate iz XVIII veka. Za samo nekoliko minuta su sakupili brojan nakit i drago kamenje. Ipak, pokzalo se da je njihov ukupan plen bio manji nego što se strahovalo.

Video-snimak koji je objavila policija prikazuje lopove kako ulaze u salu muzeja s baterijskim lampama, a zatim kako jedan od njih s maskom na licu sekirom razbija vitrinu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG