Dostupni linkovi

Ukrajina kritikuje Epl zbog aplikacije 'Krim je deo Rusije'


Kazan -- Apple-store logo
Kazan -- Apple-store logo

Ukrajinske vlasti su saopštile da "Epl" (Apple) "ne haju" zbog nevolja njihove zemlje, nakon što je američki tehnološki gigant počeo da prikazuje anektirano Krimsko poluostrvo kao deo Rusije na svojim aplikacijama "Mape" i "Vremenska prognoza" za ruske korisnike.

Vlasti u Kijevu i Moskvi su veoma osetljive prema načinu na koji globalne kompanije identifikuju Krim, nakon što su ruske trupe zauzele ovu teritoriju. Potom je anektiran Rusije posle referenduma koji Kijev i zapadne zemlje smatraju ilegalnim.

"Epl" ispunio je zahtev Moskve da Krim na njihovim mapama bude prikazan kao deo teritorije Ruske Federacije.

Region je sada prikazan kao ruska teritorija na "Eplovim" aplikacijama.

U saopštenju državne Dume navodi se da su Krim i Sevastopolj na "Eplovim" uređajima sada prikazani kao ruska teritorija.

"Dozvolite mi, Epl, da objasnim koristeći vašu terminologiju. Zamislite da zapomažete da su vaš dizajn i deije, godine rad i deo vašeg srca ukradeni od strane vašeg najgoreg neprijatelja, a da neka neznalica ne daje ‘ni pet para’ zbog vašeg bola. Takav je osećaj kada vi nazivate Krim ruskom zemljom," napisao je na Tviteru šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko.

"Eplov" ogranak u Rusiji nije odgovorio na pitanje Rojtersa da prokomentariše svoj stav.

"Epl" je u proteklih nekoliko meseci pregovarao sa Rusijom oko, kako ruska Duma navodi, netačnosti načina na koji je Krim označen.

Tehnološki gigant prvobitno je sugerisao da bi Krim mogao biti prikazan kao nedefinisana teritorija i da ne bude deo Rusije niti Ukrajine.

Međutim, predsjednik Komiteta za bezbednost i borbu protiv korupcije u Dumi Vasilij Piskarjov navodi da "Epl" poštuje ruski Ustav.




XS
SM
MD
LG