Dostupni linkovi

Picula izvjestitelj EP za Zapadni Balkan


Hrvatski eurozastupnik iz grupe S&D socijaldemokrat Zastupnik Tonino Picula imenovan je izvjestiteljem Europskog parlamenta (EP) za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči summita u Zagrebu u svibnju 2020.

Njegova uloga biti će izrada preporuka Parlamenta Europskom vijeću i Europskoj komisiji s ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te davanja novog zamaha procesu proširenja, priopćeno je iz njegovog ureda u Strassbourgu.

„U suradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i EU institucijama, ponudit ću set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, već u Zagrebu. Također, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija. Učinivši pogrešku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je blokiranjem otvaranja pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju uspio nešto što nije planirao – vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na europskoj razini. Najbolje se to vidjelo u današnjem govoru nove predsjednice Von der Leyen koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU-a ostaju otvorena i tu temu istaknula odmah na početku svog govora“, poručio je Picula, navodi se u priopćenju.

Usvajanje izvješća očekuje se u ožujku sljedeće godine, uoči zagrebačkog summita početkom svibnja.

Picula je već izvjestitelj Europskog parlamenta za IPA III program pretpristupne pomoći vrijedan 14,5 milijardi eura, koji upravo kroz trijaloge pregovara s Vijećem i Komisijom i stalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru. Ovo izvješće je treće na kojem će paralelno raditi kao izvjestitelj.

XS
SM
MD
LG