Dostupni linkovi

Francuska i Njemačka pozivaju na veće ujedinjenje Evropske unije


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

Francuska i Njemačka sklonile su sa strane svoje bilateralne tenzije kako bi pozvali na preustroj Evropske unije koja je u posljednjoj deceniji pogođena dužničkom krizom u eurozoni, prilivom izbjeglica i migranata te porastom euroskeptičnog populizma i izlaska Velike Britanije, piše Reuters.

Pojedini lideri Evropske unije strahuju da bi regionalni i politički raskoraci mogli rastaviti projekat za kojeg smatraju da donosi mir i prosperitet kontinentu, uključujući i zemlje istočne Evrope nakon raspada Sovjetskog bloka.

Pariz i Berlin koji se smatraju centrom ujedinjenja kontinenta nakon Drugog svjetskog rata rekli su da je 'Konferencija o budućnosti Evrope' neophodna kako bi EU postala 'više ujedinjena i suverenija' u nizu izazova sa kojima se suočava.

Oni uključuju ulogu Evrope u svijetu te njezinu sigurnost, rekli su u dokumentu koji dolazi uslijed sve veće zabrinutosti da je Evropa loše opremljena za suočavanje sa novim sigurnosnim i ekonomskim izazovima, posebno onih koji dolaze iz Kine.

Francusko-njemački dokument na dvije stranice također navodi da ostala područja u kojima bi Evropa trebala biti više ujedinjena uključuju bliske susjede, digitalizaciju, klimatske promjene, migracije, borbu protiv nejednakosti 'socijalnu tržišnu ekonomiju' i vladavinu prava.

U njemu je također rečeno da bi trebalo razmotriti reforme koje bi između ostalog uključivale promovisanje demokratije i funkcionisanje bloka u kojem će se nakon očekivanog izlaska Velike Britanije 31. januara, nalaziti dvadeset i sedam zemalja.

Diplomate smatraju da je dokument šalje poruku uoči samita EU 12. i 13. decembra da zemlje članice moraju biti usko uključene u razmišljanje o budućnosti Evrope.

Nova Evropska komisija, izvršna uprava EU, koja 1. decembra započinje svoj petogodišnji mandat, već je predložila održavanje konferencije 2020-2022.

Ideja iza zajedničkog prijedloga o budućnosti Evrope jeste da se pokaže da saradnja između Francuske i Njemačke nije mrtva, rekao je francuski diplomatski izvor za Reuters. Ove dvije zemlje nalaze se u fokusu u zadnje vrijeme jer su planovi za reformu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona često nailazili na otpor opreznije njemačke kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG