Dostupni linkovi

Dendias: Grčka snažno podržava priključivanje Severne Makedonije EU 


Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias i makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov

Grčka daje potpunu i snažnu podršku priključivanju Severne Makedonije Evropskoj uniji (EU) i zalaže se za potpunu primenu Prespanskog dogovra i jačanje bilateralne saradnje, izjavio je danas u Skoplju ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias, prenosi agencija Beta.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s domaćinom, ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovim, Dendias je rekao da je radostan što je u prvoj poseti Severnoj Makedoniji koja će, kako je istakao, uskoro postati partner Grčke u NATO i početi pregovore sa EU.

"Siguran sam da ćete uskoro početi pristupne pregovore. Imate potpunu podršku Grčke", rekao je gost, preneli su makedonski mediji.

Dendias je rekao da je "dramatično poboljšanje" bilateralne saradnje, s fokusom na privrednu, vojnu saradnju, investicije i infrastrukturu.

"Bilateralni odnosi idu preko Prespanskog dogovora. Ima napretka u sprovođenju, ali i ima i kašnjenja u nekim segmentima, što treba popraviti", rekao je on.

Grčka, rekao je Dendias, podržava prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU. "To je zajednički cilj. Početak pregovra će biti značajan korak i to je za Grčku značajan cilj. Razumemo razočaranje zbog odlaganja, ali treba gledati napred. Važno je primeniti evropske vrednosti, a mi nudimo potpunu saradnju”, rekao je grčki ministar.

Važnost Prespanskog dogovra za saradnju dve zemlje je istakao i Dimitrov, podsetivši da je to deo pravnog sistema Severne Makedonije i da mora da se poštuje.

"Sprovođenje Prespanskog dogovora već teče bez obzira na vanredne parlamentarne izbore (najavljene u S.Makedoniji), u saglasnosti sa samom sadržinom i duhom dogovora. Da li opozicija ima isti stav je više pitanje za opoziciju, važno je da se zna da je dogovor deo našeg pravnog sistema i da važi pravilo 'Pacta sunt servanda' (dogovori moraju da se poštuju)", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare.

U saopštenju njegovog mnistarstva sa sastanka da Dendiasom navodi se da je Dimitrov istakao da su se sastali "u pravo vreme" što je "signal nove ere" u odnosima i podsticaj saradnje.

"Mi smo prirodno saveznici koji će negovati i strateško partnerstvo, kako u NATO, tako i u EU", rekao je makedonski ministar.

Dendias se sastao i s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, a kasnije je najavljen i sastanka s premijerom Zoranom Zaevom.

Pendarovski je na sastanku s Dendiasom, kako je saopšteno, istakao da je njegova država "snažno posvećena razvoju partnerstva" s Grčkom, zasnovanog na prijateljstvu i zajedničkom interesu za prosperitet regiona.

"Prespanski dogovor je korak koji demonstrira posvećenost razvoju dobrosusedskih odnosa, a i saradnje", rekao je predsednik.

Dendias iz Skoplja, kako su preneli mediji, ide u Tiranu gde će izraziti ponuditi pomoć vlastima posle razornog zemljotresa koji je prošle noći pogodio Albaniju.

XS
SM
MD
LG