Dostupni linkovi

Sukob policije i demonstranata u Gruziji


Policija je koristila vodene topove dok su demonstranti pokušavali ući u zgradu parlamenta
Policija je koristila vodene topove dok su demonstranti pokušavali ući u zgradu parlamenta

Nakon izdavanja ultimatuma od 30 minuta pred zoru, gruzijska policija je krenula sa korištenjem vodenih topova kako bi rastjerali demonstrante koji su se nalazili u blizini parlamenta.

Nekoliko aktivista je uhapšeno par sati nakon što se hiljade ljudi okupilo u Tbilisiju tražeći izborne reforme.

Ministarstvo unutarnjih poslova saopštilo je u izjavi početkom 26. novembra da je 28 demonstranata privedeno zbog "neposlušnosti policiji i huliganstva". Ranija izvješća navela su kako su dvojica članova opozicionog Ujedinjenog nacionalnog pokreta, Ako Minashvili i Gia Tevdoradze, među privedenim osobama.

Ministarstvo zdravstva saopštilo je da su četiri osobe ozlijeđene, od kojih su tri osobe hospitalizirane. Lokalni mediji navode da je novinar s televizijskog kanala Mtavari Alkhi, Vasil Dabrundashvili, među povrijeđenima. Nije jasno je li on među onima koji su još uvijek u bolnici.

Policija kontrolira ulaz u parlament, dok se deseci demonstranata nalaze na mjestu protesta kako bi, kako navode, spriječili zastupnike da uđu u zgradu.

Vođa opozicione stranke 'Nova Gruzija' Giorgi Vashadze rekao je u televizijskom intervjuu 26. novembra da je vladajuća stranka 'Gruzijski san' u mogućnosti "održati sjednicu parlamenta samo pomoću policije".

"Ako nam kordon policije pruži šansu, ući ćemo u parlament", rekao je Vashadze.

Demonstranti su se okupili prethodnog dana nakon što je vladajuća stranka 'Gruzijski san' odbila da izmjeni izborni sistem iz mješovitog u proporcionalni za početak sljedeće godine.

Pristalice oko 20 opozicionih stranaka marširale su Trgom republike u Tbilisiju do parlamenta, blokirajući saobraćaj na glavnoj gradskoj prometnici.

Demonstranti su pozvali vladu da stupi sa vlasti i da održi prijevremene izbore te su obećali da će spriječiti zastupnike da uđu u parlament gdje je zakazano plenarno zasjedanje.

XS
SM
MD
LG