Dostupni linkovi

Berners Li: Svetu preti digitalna distopija


Tim Berners Li (Lee), tvorac svetske mreže (World Wide Web).
Tim Berners Li (Lee), tvorac svetske mreže (World Wide Web).

Svetu preti "digitalna distopija" ukoliko se ne suoči sa pretnjama kao što su dezinformacije i narušavanje privatnosti, upozorio je Tim Berners Li (Lee), tvorac svetske mreže (World Wide Web).

Li, britanski kompjuterski stručnjak koji je 1989. predložio "sistem za upravljanje informacijama", ponovio je poziv za sklapanje "Ugovora o vebu", tražeći od vlada, kompanija i pojedinaca da na taj način očuvaju internet primenjujući devet ključnih principa u cilju onemogućavanja onlajn pretnji.

U Berlinu je počela konferencija, uoči koje je Li upozorio:

"Ukoliko ne uspemo da odbranimo slobodni i otvoreni veb, rizikujemo digitalnu distopiju sa ukorenjenim nejednakostima i zloupotrebama prava."

U prethodnom saopštenju na internet stranici njegove fondacije, on je nazvao veb"jednim od ključnih mogućnosti našeg vremena," dodajući da se moraju preduzeti zajedničke akcije "da bi se sprečila njegova zloupotreba od onih koji žele da ga eksploatišu, dele i podrivaju."

Do nedelje, "Ugovor o vebu" je podržalo 160 kompanija, uključujući Fejsbuk, Majkrosoft i Gugl, zatim vlade Francuske, Nemačke i Gane, te na hiljade pojedinaca.

Ovaj dokument predviđa tri seta principa kojih vlade, kompanije i pojedinci treba da se pridržavaju.

Između ostalog, nužno je da vlade osiguraju da svako ima pristup internetu, zatim poštovanje osnovnog ljudskog prava na zaštitu onlajn privatnosti i podataka, dok kompanije moraju da uvažavaju i podržavaju ljudska prava.

Na individualnom nivou, ljudi treba da traže odgovornost vlada i stvaraju snažne onlajn zajednice, te podrže izopštene grupacije kada su na udaru.

Početkom godine, Berner Li je objavio otvoreno pismo povodom obeležavanja tri decenije od nastanka veba, pozvavši sve širom sveta da se bore za internet koji će podsticati kvalitet, mogućnosti i kreativnost.

XS
SM
MD
LG